2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

Szíriai zsoldosok is részt vesznek a líbiai harcokban

Törökország az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető, szíriai fegyveres csoportokat küld Líbiába, hogy a nemzetközileg elismert líbiai kormány oldalán harcoljanak - közölte szerda hajnalban a brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és több líbiai katonai vezető.

  • Szíriai zsoldosok is részt vesznek a líbiai harcokban

 

Két, neve elhallgatását kérő, magas rangú katonai vezető Tripoliban az AP hírügynökségnek azt mondta, Ankara több mint 4 ezer külföldi harcost szállított Líbiába, köztük többtucatnyi szélsőségest.

A vezetők szerint a Törökország által is támogatott, nemzetközileg elismert kormányon belül sincs egyetértés az ügyben, egyes kormánytagok attól tartanak, hogy a szélsőségesek líbiai jelenléte ront majd a kormány nemzetközi megítélésén.

Az OSDH kedden azt közölte, hogy csaknem 2900 szíriai önkéntes érkezett már Líbiába, és körülbelül 1800-an mentek Törökországba katonai kiképzésre. Rámi Abder-Rahmán, a szervezet vezetője újságíróknak azt mondta, a zsoldosok közt legalább 130, terroristacsoportokhoz köthető ember van. Az OSDH közleménye szerint csaknem 64, korábban Líbiában harcoló önkéntes azóta eljutott Európába is.

Elizabeth Tsurkov, a pennsylvaniai székhelyű Külpolitikai Kutatóintézet (FPRI) munkatársa szerint a zsoldosokat az Ankara kínálta anyagi előnyök és a török állampolgárság lehetősége is motiválja.

Recep Tayyip Erdogan török elnök januárban újságíróknak azt mondta, Ankara csak olyan katonákat küldött Líbiába, akik kiképzéssel segítik a tripoli kormány erőit.

A Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar és ellenkormánya korábban többször felrótta Tripolinak, hogy szíriai harcosokat alkalmaz. Noha e vádakra az ENSZ egyelőre nem reagált, a világszervezet többször óva intette tagállamait attól, hogy fegyvereket adjanak el a konfliktusban szemben álló feleknek. Kedden Ghassan Salamé, az ENSZ líbiai különmegbízottja Genfben arra figyelmeztetett, hogy a fegyverek behozatalára irányuló tilalmat számtalanszor megsértették a polgárháború során.

MTI - Hír TV

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója két hete a Hír TV Heti terror című műsorában nagyon kényes kérdésnek nevezte a török támogatást Szaradzs kormányfőnek. Ugyanis több ezer olyan katonát irányítanak át Líbiába, akiket Szíriában a megadásra kényszerített milicistákból toborzott a török hadsereg, vagyis sok köztük az egykori iszlamista harcos.

Velük támogatnák meg Szaradzsot, ami egy nagyon durva fordulatot okozhat Líbiában

– hívta fel rá a figyelmet a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

A Heti terror január 22-i adása:

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben Londonban

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben Londonban

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben London egyik keleti városrészében. A Scotland Yard csütörtöki tájékoztatása szerint egy kilencéves kislányt életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba a helyszínről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!