2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Szirbek István: Felbecsülhetetlen, ami elpusztult - EXKLUZÍV

Teljesen beomlott a párizsi Notre Dame tetőszerkezete és ledőlt a központi tornya, miután tűz ütött ki a székesegyházban. A Hír TV Híradójának a helyszínről nyilatkoztak.

  • Szirbek István: Felbecsülhetetlen, ami elpusztult - EXKLUZÍV

Szirbek István művészettörténész 30 éve Párizsban él és rendszeresen tart idegenvezetést. A művészettörténész a Hír TV Híradójában Velkovics Vilmos kérdésére elmondta, a Notre Dame a francia gótika első nagy temploma és olyan relikviákat őriznek, amelyek felbecsülhetetlen értékűek. Szirbek István a helyszínen tartózkodott, ahonnan elküldték, mert, ahogy elmondta, nagyon veszélyes a Notre Dame környékén tartózkodni. Az idegenvezető azt is elmondta, hogy Párizsban a francia televízióban a székesegyház egyik papja úgy nyilatkozott, hogy a relikviákat kihozták, de Szirbek István hozzátette:

"Mindaz a csoda, amit ott elpusztult, felbecsülhetetlen értékű."

A lángoló Notre Dame-ot 18 vízágyúval próbálják oltani. 

A Hír TV-nek nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a nagy állványzat leomlik az a nagy baj, mert akkor a kőboltozata a Notre Dane-nak beomolhat végleg és mivel a székesegyház, mint minden gótikus épület olyan, mint egy dominó, minden kő tart egy másikat. Ha beomlik a nagy faszerkezet, akkor az a katasztrófa történhet, hogy összeomlik a Notre Dame.

Cser Anikó Panni szintén élőben nyilatkozott Párizsból a Hír TV Híradójának. Beszámolója alapján először távolról egy nagy füstcsóvára lettek figyelmesek, meg is állt az élet a városban, mindenki telefonálni kezdett az ismerőseinek. Közelre mentek, a füstszagot is érezték. Cser Anikó Panni az mondta, a füst a fél várost beteríti.

"Az emberek vallási énekeket énekeltek, letérdeltek, imádkoztak, mindenki sírt, nem lehetett könnyek nélkül kibírni. Nagyon megrázó, tényleg tragédia."

A katasztrófa okát még nem tudják, de valószínűleg a restaurálási munkálatokhoz használt állványzaton keletkezett, a tetőszerkezet gyulladt ki először és onnan terjedt tovább.

A lángok az épület tetőszerkezetében pusztítottak, az épület feletti hatalmas füstfelhő messziről látszott.

A templom 850. évfordulójára 2012-ben felújították a 7800 sípú nagyorgonát. Az UNESCO világörökség részét képező székesegyház állapota viszont gyors ütemben romlott, ezért renoválásba kezdtek, felállványozták az épületet.

Valószínűleg éppen ott, a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton csaptak fel a lángok és onnan terjedtek tovább.

A Notre Dame, vagyis a Mi Asszonyunk székesegyház a világ egyik leglátogatottabb, Párizs legismertebb gótikus stílusú templomát évente 13 millióan keresik fel. A tűzvész kezdetekor is turisták százai voltak a templomban és az épület körül. A környéket kiürítették. Arról még nincs hír, hogy a műalkotásokban milyen károk keletkeztek.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!