2021. május 10.,
hétfő, Ármin, Pálma napja

Szinte minden ország kitiltotta légteréről a Boeing 737 MAX-eket

Hír TV

2019. március 13., szerda 12:17, frissítve: szerda 13:31

Tovább zuhant a Boeing repülőgépgyártó részvényeinek árfolyama, miután szinte minden ország megtiltotta a cég kulcsfontosságú gépcsaládjának, a 737 MAX típusnak a repülését az etiópiai légi szerencsétlenség miatt. Az afrikai országban tovább vizsgálják a baleset körülményeit.

Vasárnap zuhant le az etióp légitársaság gépe 157 emberrel a fedélzetén és még mindig tart a roncsok összegyűjtése. A munkálatok még napokig eltartanak, mert a föld alatt is találnak roncsokat a gépből. Az alapos vizsgálat eredményeire pedig még hónapokat kell várni.

Az etióp fővárosba, Addisz-Abebában egyre több hozzátartozó érkezik, hogy a balesetben elhunyt hozzátartozója földi maradványairól érdeklődjön. 36 ország állampolgárai haltak meg a légi szerencsétlenségben.

Közben az Egyesült Államok kivételével már szinte az egész világon betiltották a Boeing 737 MAX típusú gépek felszállását. Az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság egyelőre csak módosításokat írt elő a repülőgépgyárnak. Annak ellenére maradhatnak a légi forgalomban a gépek, hogy politikusok és szakszervezetek is tiltakoznak ez ellen.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség viszont úgy döntött, hogy határozatlan időre nemcsak leállíttatja a gépeket, hanem azok az unió légterén sem repülhetnek át.

„A járatunk hirtelen visszafordult, ezt láttuk a monitoron is, az útvonal térképén. Úgy tíz perc múlva azt mondták nekünk, hogy technikai okok miatt megyünk vissza. A géppel semmi gond nem volt, mindenki biztonságban volt. Aztán az interneten olvasták az utasok, hogy a 737 Max-ok nem repülhetnek sehova” – mondta az egyik Isztambul–London járat utasa. Időközben ugyanis a török közlekedési minisztérium is a földre parancsolta a Boeing gépeket.

A repülésbiztonsági intézkedések miatt az amerikai repülőgépgyártó cég részvényeinek árfolyama folyamatosan csökken, hiába közölte a Boeing, hogy számára elsődleges a repülésbiztonság és a MAX-sorozatot teljesen biztonságosnak tartja.

Utoljára a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után fordult elő hasonló tőzsdei esés a Boeing esetében.

A norvégok kártérítést követelnek

Kártérítést fog követelni a Boeing amerikai repülőgépgyártól a Norwegian Air Shuttle fapados légitársaság, a 737 MAX 8 típusú gépekkel kapcsolatos problémák miatt – jelentette be a társsaság szóvivője kedden. A cég óvatosságból szintén megtiltotta 18 gépének repülését. A norvég légitársaság a harmadik legnagyobb európai fapados járatokat működtető vállalat. A globális óvintézkedések miatt, szerdán 19 járatot kellett törölniük, ezért a keletkezett károkról számlát küldenek a Boeing-nek.