2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Szijjártó Péter: Veszélyes, ha az unió külpolitikai döntéseihez a jövőben nem kellene egyhangúság

Magyarország szempontjából veszélyes, és az európai uniós szerződésekkel teljes mértékben ellentétes az a javaslat, amely szerint az unió külpolitikai döntéseihez a jövőben nem kellene egyhangúság - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően hétfőn.

  • Szijjártó Péter: Veszélyes, ha az unió külpolitikai döntéseihez a jövőben nem kellene egyhangúság

Szijjártó Péter online tájékoztatásában azt mondta, a javalat, amelyet a liberális fősodorhoz tartozó kormányok és maga Brüsszel próbál erőltetni, szembe megy az európai szabályokkal, amelyek úgy rendelkeznek, hogy az unió politikai döntéseit csak egyhangúlag hozhatja meg.

Az egyhangúság helyett azt akarják, minősített többség is elég legyen ezekhez a döntésekhez. Ezzel próbálják meg elvenni a jogot és a lehetőséget a kisebb és nem a liberális fősodorhoz tartozó országoktól, hogy saját érdekeiket érvényesíthessék a külpolitikai döntéshozatal során

- közölte.

Magyarország azért tartja károsnak és igazságtalannak, ha a döntések nem egyhangúsággal születnének, mert a döntések negatív hatásai az unió minden tagországát érintenék, azokat is, amelyeknek a szempontjait nem vették figyelembe - emelte ki a miniszter.

Ez bosszú, amiért meghiúsítottuk az Európai Unió egységes fellépését az ENSZ globális migrációs kompaktja mellett

- fogalmazott.

Az EU azt akarta, hogy az ENSZ-ben mindenki egységesen szavazzon a csomag mellett. Magyarország azonban nem volt, és ez után sem lesz hajlandó üdvözölni a migrációt. Fenntartja magának a jogot arra, hogy a nemzetközi szervezetekben saját érdekei alapján lépjen fel - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette, Magyarország nincs egyedül álláspontjával, több ország is ellenzi az új javaslat áterőltetését.

Szijjártó Péter a Nyugat-Balkánnal összefüggésben azt mondta,

egyértelművé vált, hogy a régióért folyó versenyben az Európai Unió hátrányba került.

A kezdeményezést az Egyesült Államok, Oroszország és Kína vette át. Ennek oka "Európa lassúsága", ami saját, valamint Magyarország érdekeivel is ellentétes. Fel kell gyorsítani Szerbia uniós integrációs folyamatát - közölte.

Fehéroroszországról kijelentette:

elfogadhatatlan, hogy Minszk kiutasította Lengyelország és Litvánia nagykövetét.

Hozzátette ugyanakkor, fontos megtartani a kommunikációs csatornákat az ország vezetésével. Tájékoztatása szerint a tanácsülésen elfogadott új szankciós listára felkerülhet Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügye miatt, francia és német javaslat alapján az unió szankciós lista létrehozását tervezi Oroszországgal szemben - közölte Szijjártó Péter.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!