2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Szijjártó Péter uniós vezetőkkel folytatott megbeszéléseket Kanadában

Pekka Haavisto finn külügyminiszterrel és Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyetessel folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ukrajnai reformfolyamatokról Torontóban megrendezett konferencia alkalmából - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán az MTI-t.

  • Szijjártó Péter uniós vezetőkkel folytatott megbeszéléseket Kanadában

A tárca közleménye szerint a magyar és a finn külügyminiszter megerősítette, hogy a két országot és a két népet baráti kötelék köti össze, amit 54 testvérvárosi kapcsolat is bizonyít.

A külügyminiszterek megerősítették a két ország ENSZ-en belüli együttműködését is. Magyarország támogatja, hogy Finnország az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja legyen.

Szijjártó Péter a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a finn-magyar gazdasági együttműködésnek komoly szerepe van a magyar gazdaság dimenzióváltásának sikerességében, ugyanis az egyik legnagyobb kutatásfejlesztési és innovációs központot a Nokia működteti Magyarországon az informatika területén.

Mindkét ország komoly szerepet szán az atomerőműveknek a jövőben. Finnországban jelenleg két atomerőmű projekt is zajlik, ezért szoros az együttműködés a két ország között az üzemeltetésbiztonsággal és a képzésekkel kapcsolatban. Emellett több finn nukleáris cég is komoly érdeklődést mutat a paksi bővítési munkálatokban való részvétel iránt - tette hozzá.

Szijjártó Péter a Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszéléséről elmondta: Magyarország és Bulgária gazdasági kapcsolatai folyamatosan rekordokat döntenek, a két ország kereskedelmi forgalma pedig meghaladta 1,5 milliárd eurót. Szijjártó Péter hozzátette, hogy ebben kétségtelenül fontos szerepet játszik a legnagyobb magyar cégek folyamatos jelenléte a bolgár gazdaságban.

Az OTP csoport a Societe Generale megvásárlásával a bolgár bankpiac egyik legerősebb szereplőjévé vált, a Richter pedig több mint 5 milliárd forintos éves forgalmat bonyolít a bolgár piacon - emelte ki a miniszter.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!