2024. 10. 16. Szerda Gál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Szijjártó Péter: A nukleáris energia használatában teljes egyetértés van Magyarország és Franciaország közöttt

Jók a kilátások a különösen a nukleáris energia területén már most is kiváló energetikai együttműködés további fejlesztésére Magyarország és Franciaország között - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

  • Szijjártó Péter: A nukleáris energia használatában teljes egyetértés van Magyarország és Franciaország közöttt

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a francia energiaügyi miniszterrel, Agnes Pannier-Runacher-vel folytatott megbeszélését követően aláhúzta, hogy a kétoldalú együttműködés legsikeresebb területe jelenleg épp az energetika, ugyanis az európai energiatermelés jövőjét meghatározó legfontosabb kérdésben, a nukleáris energia használatában teljes egyetértés van Magyarország és Franciaország között.

Rámutatott, hogy a következő időszakban drámai mértékben nőni fog az áramigény, aminek három fő oka van: a hűtési és fűtési rendszerek használata egyre erőteljesebb, az ipari energiaigény is emelkedik, illetve egyre elterjedtebbek az elektromos autók. "Ebből fakadóan a villamos energia iránti igény is drámai mértékben növekedni fog" - figyelmeztetett. "És ezt a drámai mértékben növekvő igényt környezetbarát módon, megfizethető módon, biztonságos és stabil módon kizárólag nukleáris energiával lehet lefedni. Tehát nukleáris energia nélkül nincsen zöld energiafordulat Európában, és nukleáris energia nélkül nincsen gazdasági versenyképesség az európai kontinensen" - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter ezért igen lényegesnek nevezte, hogy megalakult a nukleáris energiát használó európai országok koalíciója, amelynek az a legfőbb célja, hogy "végre adatokra alapozva, tudományos alapokon vitázzunk a nukleáris energiáról, és ne ideológiai, ne elvont politikai vagy filozófiai kérdésként kezeljük a nukleáris energia használatának ügyét".

Megjegyezte, hogy a paksi bővítésben kulcsszerepet játszanak a francia vállalatok, mivel az atomerőmű lelkének számító irányítási központot és annak műszaki berendezéseit is részben a Framatome gyártja, ahogyan francia cég felelős a generátorokért és a turbinákért is. "Mindez tehát azt jelenti, hogy az új paksi atomerőművi blokkok működésében rendkívül fontos francia hozzáadott értékek fognak szerepelni (…) Ekképpen a francia nukleáris ipar szerepe nélkülözhetetlen a paksi beruházásban" - mondta. "Ennek alapján Magyarország és Franciaország energetikai együttműködését, főleg a nukleáris energia területén nyugodtan minősíthetjük kiválónak, és kilátásaink az együttműködés fejlesztésére is abszolút remekek" - tette hozzá.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Újraélesztés világnapja + videó

Radar - Újraélesztés világnapja + videó

Ma van az újraélesztés világnapja, melynek célja, hogy megtanítsuk a gyermekeket az elsősegélynyújtás fontosságára és az újraélesztésre, hiszen bármikor találkozhatunk olyan alkalommal, amikor szükség lehet erre a tudásra.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb és újabb feltételeket támasztottak + videó

Újabb és újabb feltételeket támasztottak + videó

Csütörtökre tették a jogállamisági, Magyarországot támadó vitát is, azonban ezen Bóka János miniszter nem tud részt venni, hiszen köztudott, hogy holnap lesz az európai csúcs is, amin neki kötelező a részvétel a miniszterelnök mellett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!