2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Külföld

Szijjártó: Magyarország erején felül járult hozzá a NATO sikeréhez

A külgazdasági és külügyminiszter a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett washingtoni külügyminiszteri tanácskozás csütörtöki zárónapján egyúttal aláírja az új magyar-amerikai védelmi megállapodást.

  • Szijjártó: Magyarország erején felül járult hozzá a NATO sikeréhez

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet a világban jelenleg tapasztalható két jelentős biztonsági fenyegetésre: a tömeges illegális migrációs folyamatokra, valamint az ennek következményeként megnőtt terrorfenyegetettségre. Leszögezte, hogy bár ezek egyre súlyosabb biztonsági kihívást jelentenek a világ és ezen belül Európa számára, Magyarország - a NATO elkötelezett szövetségeseként - fokozza az erőfeszítéseit annak érdekében, hogy megvédje az országot és hozzájáruljon Európa biztonságához.

A miniszter beszámolt az ennek érdekében tett lépésekről is, kiemelve több, a magyar hadsereg modernizálása érdekében hozott intézkedést, amely keretében az ország a védelmi kiadásainak több mint 20 százalékát költi fejlesztésekre. Hangsúlyozta a határok "szigorú és határozott" védelmét, hozzátéve, hogy Budapest ebben segítséget nyújt a nyugat-balkáni térség országainak is.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy 200 fővel megnövelik a külföldön szolgálatot teljesítő, a terrorizmussal szemben fellépő magyar katonák számát is: Budapest 130 új katonát küld Koszovóba, ahol így a magyar kontingens létszáma meghaladja majd az 500 főt, illetve 70 fővel növeli az Afganisztánban állomásozó kontingens létszámát is. Az ázsiai országban így már 1200 magyar katona teljesít majd szolgálatot, hozzájárulva a NATO és más szövetséges missziók feladatának a teljesítéséhez.

Beszédében a miniszter kitért az Egyesült Államokkal kötött új védelmi megállapodásra is, amely a több mint húsz évvel ezelőtt aláírt, védelmi együttműködésről szóló megállapodásnak a "modernizált változata". Rámutatott arra is, hogy az elmúlt évtizedekben a biztonsági körülmények jelentősen megváltoztak. Hozzátette, hogy az új védelmi megállapodás hozzájárul Magyarország biztonságának garantálásához, és ahhoz, hogy a NATO a jövőben is a legsikeresebb és a legerősebb katonai szövetség legyen.

A védelmi megállapodást Szijjártó Péter és John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes írja alá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!