2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Csernobil öröksége: a Zóna

Következik:

Napi aktuális 04:40

Külföld

Szijjártó: Az olasz baloldali kormányok és Brüsszel idézte elő a migrációs vészhelyzetet

Az olaszországi migrációs vészhelyzetet nem Magyarország, hanem a baloldali olasz kormányok és Brüsszel idézte elő - válaszolta a magyar külügyminiszter televíziónk kérdésére. Szijjártó Péter leszögezte: nem a magyar vezetés döntött úgy, hogy megnyitja a kikötőket az illegális bevándorlók előtt. A tárcavezető világossá tette: Magyarországra nem jöhet egyetlen migráns sem.

  • Szijjártó: Az olasz baloldali kormányok és Brüsszel idézte elő a migrációs vészhelyzetet

Egyre több migráns érkezik Európába - figyelmeztetett az unió határ-és partvédelmi ügynökség. A Frontex legfrissebb felmérése szerint mintegy 90 százalékkal több illegális bevándorló érte el a kontinenst augusztusban mint egy hónappal korábban.

Az új olasz kormány döntései miatt pedig még nagyobb migrációs nyomás fog nehezedni Európára. A baloldali koalíció intézkedései ugyanis meghívót jelentenek a kontinensre vágyó illegális bevándorlóknak. Róma szombaton megnyitotta kikötőit a migráns mentő civil hajók előtt és feltett szándéka, hogy francia és német segítséggel rákényszerítse a migránsok kötelező szétosztását a tagállamokra köztük hazánkra is.

A magyar külgazdasági miniszter az olasz kabinet döntését sajnálatosnak és veszélyesnek nevezte. Az olasz külügyminiszter hazánkat tette felelőssé az Itáliában kialakult migrációs vészhelyzetért. Luigi Di Maio közölte: Itália évek óta a menekültválságtól szenved, amit a tagállamok, köztük Magyarország közönye idézett elő. A politikus azt követelte, hogy a kötelező betelepítést elutasító országokat sújtsák kemény szankciókkal. Az olaszországi migrációs vészhelyzetet a baloldali olasz kormányok és Brüsszel okozta. Azt javaslom a külügyminiszter kollégának, hogy a saját miniszterelnökénél meg Jean Claude junckernél kopogtasson ebben az ügyben

Szijjártó Péter kiemelte: érdekes módon amíg Matteo Salvini volt a belügyminiszter addig csökkent az illegális bevándorlók száma Olaszország irányába.

Nem a magyar kormány döntött úgy, hogy megnyitja az olasz kikötőket az illegális bevándorlókat csempésző hajók előtt, hanem a jelenlegi olasz kormány, amelynek a külügyminiszter is tagja. Az olaszoknak az a döntése, hogy megnyitják a dél olaszországi kikötőket az illegális migránsokat szállító csempész hajók előtt az nem olasz ügy, hanem európai ügy, mert veszélyes egész európára. Mert az első lépés az hogy megnyitják a kikötőket, a másik meg az hogy újra elkezdenek nyomást gyakorolni ránk, hogy fogadjunk be migránsokat és vezessük be a kötelező letelepítési kvótát, de valószínűleg félreismernek minket, ha azt gondolják, hogy nyomás gyakorlással ezt el tudják érni. Ide Magyarországra egyetlen illegális bevándorló sem jöhet be

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter. 

Eközben az is kiderült, hogy az új olasz kormány azt akarja elérni, hogy az unióban töröljék el az illegális és legális migránsok közötti különbséget. Így a tagállamoknak már kötelező lenne mindenkit befogadni.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!