2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

Szijjártó: Az érdekek mellett a közös értékek képezik Magyarország és Észtország szövetségének alapját

Az érdekek mellett a közös értékek képezik Magyarország és Észtország szövetségének alapját, a két ország kormánya ugyanúgy gondolkodik a világ és Európa előtt álló legfontosabb kihívásokról - jelentette ki Szijjártó Péter kedden Tallinnban, ahol észt kollégájával, Urmas Reinsaluval egyeztetett.

  • Szijjártó: Az érdekek mellett a közös értékek képezik Magyarország és Észtország szövetségének alapját

A külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatta telefonon az MTI-t, hogy a két ország elutasítja az illegális bevándorlást, illetve "azon terveket, amelyek az európai népesség átalakítására vonatkoznak". Mint mondta, Budapest és Tallinn egy korai figyelmeztető mechanizmust felállítva összefogott annak érdekében, hogy az ENSZ ne tudja a globális migrációs csomagot a nemzetközi jog részévé tenni, ugyanis "sajnos vannak erre lopakodó kísérletek New Yorkban".

"Egyetértünk abban is, hogy Európát meg kell védeni. Készen állunk arra, hogy megküzdjünk saját életformánk, nemzeti identitásunk, valamint vallási, kulturális és történelmi örökségünk megvédéséért" - fogalmazott.

Szijjártó elmondta, hogy azonos állásponton voltak az észt külügyminiszterrel azt illetően is, hogy a török-görög határon kialakult helyzet súlyos biztonsági kihívást jelent, Athénnak pedig teljesítenie kell a kötelezettségeit, és meg kell védenie az Európai Unió külső határait, ahogyan Magyarország is tette 2015-ben.

Bejelentette, hogy a találkozón együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek keretében Magyarország és Észtország közösen fogja támogatni az üldözött keresztény közösségeket a Közel-Keleten, elsőként Jordániában. Hozzátette, a migrációs hullámoknak leginkább úgy lehet elejét venni, ha oda viszik a segítséget, ahol a baj van.

Emellett mindkét kormány úgy véli, hogy a családok támogatásával kell megoldani a demográfiai kihívásokat, nem pedig illegális migrációval, ezért együttműködés várható az erős családközpontú politika terén is - mutatott rá.

Kiemelte, hogy magyar pilóták már kétszer vettek részt a Baltikum légterének biztosításában, valamint közölte, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés is szépen alakul a két ország között.

Utóbbról azt mondta, hogy a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató vállalatának számító, észt alapítású Transferwise hamarosan 400 fősre bővíti budapesti központját.

A tárgyaláson egy másik egyetértési megállapodást is aláírtak a diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről.

Szijjártó Péter később részt vesz a tallinni magyar nagykövetség új épületének átadásán. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Forró napok elé nézünk

Forró napok elé nézünk

A következő napokban beköszönt a kánikula, egyre perzselőbb lesz a napsütés, ezáltal pedig az UV-sugárzás is egyre extrémebb lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni videójából.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!