2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 10:55

Külföld

Szijjártó Péter: A vajdasági gazdaságfejlesztési program a magyar és a szerb gazdaságot is erősíti

A vajdasági gazdaságfejlesztési program beruházásai hozzájárulnak a magyar és a szerb gazdaság fejlődéséhez - emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Topolyán.

  • Szijjártó Péter: A vajdasági gazdaságfejlesztési program a magyar és a szerb gazdaságot is erősíti

A politikus két kiemelt jelentőségű mezőgazdasági fejlesztés átadásán vett részt a vajdasági városban. A beruházások a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának keretében valósultak meg.

A két ország között soha nem volt olyan jó a politikai kapcsolat, mint most, és ez lehetővé teszi, hogy a magyar kormány szerepvállalásával magyar vállalatok, magyar gazdálkodók beruházásokat hozzanak létre Szerbiában - mondta Szijjártó Péter a KITE Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt. topolyai logisztikai központjának átadásakor.

Ma már nem is annyira az újonnan létrejövő munkahelyek száma számít, hanem sokkal inkább a beruházások technológiai színvonala - mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy évről évre több beruházás érkezik Magyarországra, és újabbnál újabb rekordokat dönt az ország.

Az elmúlt években folyamatosan az Európai Unió gazdasági növekedésének átlagát megközelítve, majd azt meghaladva tudott fejlődni a magyar gazdaság - hangsúlyozta.

"Ez azt a helyzetet eredményezte, hogy egyre nőtt a magyar vállalatok száma, amelyek képesek arra, hogy a határainkon túl is beruházásokat hozzanak létre, piaci pozíciókat építsenek fel és növeljék azokat, és képesek arra is, hogy a határon túlról megszerzett bevételből és nyereségből egyre több forrást fordítsanak az anyaország gazdasági fejlesztésére" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen cégek a tipikus magyar üzletágakból kerülnek ki, így nem meglepő, hogy egy mezőgazdasági gépipari vállalat erősödött meg annyira, hogy a határon túl tud beruházni.

Szijjártó Péter rámutatott: a jövőben a magyar gazdaság növekedésének egyik legfőbb összetevője az lesz, hogy a magyar vállalatok külföldi befektetéseiből fakadóan a magyar gazdaság újabb növekedési forrásokhoz jut.

Ezért is támogatja a magyar kormány magyar vállalatok külföldi befektetéseit - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány elfogadott egy stratégiát, amelynek első lépcsőjeként 10 milliárd forint támogatási keretet állítottak fel a Szerbiában beruházó magyar vállalatok számára.

Ma a gazdaság fejlődése a mindennapi innovációra épül - szögezte le Szijjártó Péter.

A KITE Zrt. pedig folyamatosan komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy a legmodernebb technológiát használja - tette hozzá, Magyarország legnagyobb és egyben legsikeresebb agrárintegrátori vállalkozásának nevezve a céget.

A takarmánygyártó Gebi Kft. topolyai telephelyének átadása a külgazdasági és külügyminiszter szerint Kárpát-medencei sikertörténet, amely megmutatja az új Közép-Európa erejét, amely a növekedés motorjává vált, és amely végre erőforrásként tekint a nemzeti közösségekre, és nem konfliktusok forrásaként.

Az anyaország az utóbbi években megerősödött, már nem a probléma, hanem a megoldás része az Európai Unióban. Ezzel lehetővé vált a határon túli magyar közösségek minden korábbinál nagyobb mértékű támogatása, Magyarország biztosítani tudja azt, hogy a határon túli magyarok a szülőföldjükön érvényesüljenek - mondta a miniszter.

"2016-ban elsőként a Kárpát-medencében megindítottuk a gazdaságfejlesztési programot, amely azóta is minta a többi ilyen program számára" - jegyezte meg Szijjártó Péter.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program elmúlt három esztendeje igazi sikertörténet - mondta. 2016 és 2019 között 10 426 pályázatot támogattak összesen 38,3 milliárd forinttal, ami 75,4 milliárd forint összértékű beruházás megvalósulását eredményezte a Vajdaságban.

"Megbecsülés jár Szerbia kormányának, amely a kezdettől fogva felismerte, hogy ezek a beruházások pont ugyanannyira erősítik Szerbiát, mint Magyarországot" - fogalmazott a miniszter.

A két ország közötti jó kapcsolat látszik a gazdaság más területein is, 2018-ban kereskedelmi rekord született, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az 1,6 milliárd eurót, és 2019 első két hónapjában is 9 százalékos volt a növekedés.

Szijjártó Péter szerint a Szerbiában élő magyar kisebbségre Budapest és Belgrád is úgy tekint, mint összekötő kapocsra. "Szerbia és Magyarország vezetői is felismerték, hogy együtt többre vagyunk képesek, mint külön" - fogalmazott a politikus.

A magyar kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség közös vajdasági gazdaságfejlesztési programjára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A 2016-2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!