2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Szijjártó: A magyar és a lett két szabadságharcos nép

A magyar és a lett két szabadságharcos nép, együttműködésük pedig kölcsönösen előnyös - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Rigában.

  • Szijjártó: A magyar és a lett két szabadságharcos nép

A tárcavezető Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel tárgyalt, majd sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország kölcsönösen előnyösnek tekinti a Lettországgal folytatott együttműködést mind védelmi, mind politikai, mind pedig gazdasági szempontból. Továbbá az is előnyös, hogy az Európai Unió jövőjéről folytatott viták során sok kérdésben hasonló álláspontot képviselnek - tette hozzá.

A kétoldalú együttműködést ismertetve hangsúlyozta: 2022-ben Magyarország újra részt vesz a balti országok légterének védelmében. Magyarország beadta csatlakozási kérelmét a NATO Stratégiai Kiválósági Központjához, amely Rigában található - közölte.

Szijjártó Péter elmondta: mindkét ország elkötelezett támogatója az Európai Unió bővítésének, ezt stratégiai kérdésnek tekintik, és hibának tartják, hogy az EU nem hozta meg az elmúlt időben a nyugat-balkáni bővítéshez szükséges döntéseket.

Arról is beszélt, hogy a többéves uniós költségvetési keretről szóló vitában a kohéziós források jelentőségét mindkét ország meg akarja tartani, és nem fogadnak el szubjektív feltételeket az uniós források elosztásánál.

A külügyminiszter kitért rá: a migráció tekintetében Magyarország és Lettország a határvédelem fontosságát kiemelkedőnek tekinti, "meg akarjuk védeni a saját hazánkat, meg akarjuk védeni a polgárainkat". Emellett elutasítják a kötelező kvótákra vonatkozó brüsszeli elképzeléseket és nem szavazták meg az ENSZ globális migrációs csomagját - emlékeztetett.

A gazdasági együttműködést illetően elmondta: az Eximbank 360 millió eurós hitelkeretet nyitott magyar és lett vállalatok együttműködésének ösztönzésére. Lettország nagyon sok erőfeszítést tesz a lett gazdaság modernizálásáért, és Magyarország is így van a magyar gazdasággal, amely dimenzióváltáson megy át, ezért magyar és lett vállalatok támogathatják egymást az elkövetkező időben - vélekedett.

Megjegyezte: Magyarország támogatja Lettország jelöltségét az ENSZ Biztonsági Tanácsába a 2026-2027-es időszakra, mert helyes, ha a közepes méretű közép-európai országok képviselve vannak a testületben.

A tárcavezető kiemelte: a két ország kapcsolatát a kölcsönös tisztelet jellemzi, amely nagy mértékben arra épül, hogy két szabadságharcos népről van szó, két olyan nemzetről, amelynek egészen a közelmúltig kellett harcolnia a szabadságáért és a szuverenitásáért a kommunista elnyomással szemben.

Szijjártó Péter Rigában találkozott Ralfs Nemiro lett gazdasági miniszterrel és Zbignevs Stankivics rigai metropolita érsekkel, a lettországi katolikus egyház vezetőjével, továbbá ellátogatott a NATO Stratégiai Kiválósági Központjába.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint lesz 3. évfordulója az orosz-ukrán háborúnak?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!