2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Szigorítottak a közösségi média felhasználásán

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton aláírta, és ezzel hatályba lépett az a törvény, amelynek keretében a hatóságoknak jogukban áll az esetleges jogsértések esetén zárolni egy felhasználó fiókját a közösségi oldalakon és büntetéssel sújtani az újságírókat álhírnek minősített tartalom terjesztéséért.

  • Szigorítottak a közösségi média felhasználásán

A jogszabály értelmében a Twitterhez és a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakon több mint 5000 követővel rendelkező fiókok médiaorgánumnak számítanak, a hatóságok megfigyelhetik és akár büntetőeljárás alá helyezhetik szerkesztőit, ha álhírt osztanak meg vagy törvényszegésre buzdítanak.

A törvény betartását az egyiptomi legfelsőbb médiaszabályozó tanács - Szíszi által kijelölt - vezetője fogja felügyelni, és lép fel az esetleges jogsértésekkel szemben. A jogszabály értelmében tilos lesz honlapot a legfelsőbb médiatanács engedélye nélkül létrehozni, a médiaszabályozó testületnek pedig jogában áll felfüggeszteni vagy elérhetetlenné tenni a „nemzetbiztonságra” vagy a „nemzeti gazdaságra” fenyegetést jelentő tartalommal bíró weboldalakat, vagy büntetést kiróni azok szerkesztőire. A törvény ezenkívül kiköti, hogy az újságírók csak olyan területeken készíthetnek felvételt, ahol „nem tilos”.

A hatályba lépett jogszabály emellett lehetővé teszi, hogy a tiltott honlapokat „szándékosan vagy véletlenül” meglátogatókat egy év börtönnel és 50 és 100 ezer egyiptomi font (794 ezer és 1 millió 588 ezer forint) közötti pénzbírsággal sújtsák.

Azokra, akik törvényellenes módon hoznak létre, működtetnek vagy használnak honlapokat vagy felhasználói fiókokat, két év börtönnel és 100 ezer fonttal büntethetik.

Egy egyiptomi jogvédő szervezet adatai szerint már így is több mint 500 hírportált vagy civil szervezet honlapját blokkolják a hatóságok.

Szíszi támogatói szerint a jogszabály célja a szólásszabadság védelme, a törvényt pedig igazságügyi szakértőkkel és újságírókkal folytatott egyeztetéseket követően hagyták jóvá a törvényhozásban még júliusban. Ellenzői szerint azonban a törvény jogalapot teremt a kormánynak arra, hogy leszámoljon az övéhez képest eltérő véleményekkel és kiterjessze ellenőrzését a közösségi média felett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!