2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Külföld

Szicília és Lampedusa sem tudja kezelni a migrációs nyomást és a járványhelyzetet

Megkezdték Szicília szigetén a migrációs központok létszámellenőrzését. Az egyre tarthatatlanabb bevándorlási és járványügyi helyzet miatt a tartomány kormányzója jelezte, ha Róma nem nyújt segítséget, bezáratja a táborokat. Több település polgármestere után Lampedusa első embere is Róma támogatását kérte, de a Conte-kabinet egyelőre érdemben nem reagált.

  • Szicília és Lampedusa sem tudja kezelni a migrációs nyomást és a járványhelyzetet

Egy civil szervezet hajója fut be a szicíliai Agrigento kikötőjébe fedélzetén több száz migránssal. Az ilyen és ehhez hasonló képsorok az elmúlt egy évben szinte mindennapossá váltak.

Az NGO-járművek folyamatosan taxiztatják be a Földközi-tengeren bajba jutott menekülteket Európa déli államaiba, köztük nagy számban Olaszországba is. Bár a korábbi római vezetés ezt tiltotta, a jelenlegi baloldali kormány tárt karokkal várja a migránsokat. 

Szicília azonban megtelt bevándorlókkal, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, a helyieknek pedig elfogyott a türelme. Ezért döntött úgy a dél-olasz régió kormányzója, hogy megkezdik a regisztrációs központokban és a migránsszállásokon a létszám, az elhelyezési feltételek és a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzését.

Nello Musumeci tájékoztatása szerint az utóbbi 2 hónapban mintegy 12 ezer bevándorló érkezett a szigetre. A politikus hozzátette, amennyiben a római kabinet nem lép, bezárják a táborokat és az ügyészséghez fordulnak. A kormányzó emlékeztetett, a menedékkérők elhelyezése Róma feladata.

A politikus hozzátette, a koronavírust elsősorban a migránsok terjesztik, ezért az érkezőket egészségügyi szűrésnek vetik alá, és karanténhajókon szigetelik el a fertőzötteket. Ez azonban nem tartható fenn, és a belügyminiszter ígérete ellenére sem segít Szicíliának.

A Conte-kabinet már korábban közölte, hogy Nello Musumeci migránstáborok lezárásáról és kiürítéséről szóló rendelkezése érvénytelen, arról ugyanis saját hatáskörben nem dönthet a politikus, mert az a kormány feladata.

Lampedusán még rosszabb a helyzet, ahol biztonsági, járványügyi és gazdasági vészhelyzet alakult ki a polgármester szerint a tömeges migráció nyomán. Salvatore Martello többször is nyílt levélben sürgette a kabinetet, hogy találjon megoldást a súlyos válságra.

A politikus szerint a Conte által vezetett kormány képtelen garantálni a rendet és az egészségügyi biztonságot a szigeten, tovább pedig nem lehet elhallgatni, ami Lampedusán történik.

Azt ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy katonák zártak le egy regisztrációs központot, hogy ne hagyhassa el egyetlen bevándorló se a tábort.

Salvatore Martello megjegyezte, a helyi hatóságok és a lakosok kiállnak az emberi jogok védelme mellett, de ami a szigeten történik az már elfogadhatatlan. Ahogy az is, hogy Róma feláldozta Lampedusát. 

A földközi-tengeri sziget lakossága 6500 fő, de a polgármester szerint ugyanennyire tehető az elmúlt években érkezett illegális menekültek száma is, akiket ők tartanak el.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!