2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Szerbia és Koszovó megállapodásra jutott a két éve tartó rendszámtáblavitában

Megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó a két éve tartó rendszámtáblavitában, és ezzel csökkent a térségben kialakult feszültség - közölte reggeli híradójában a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

  •  Szerbia és Koszovó megállapodásra jutott a két éve tartó rendszámtáblavitában

 Az uniós közvetítéssel, szerda késő este született egyezség szerint Szerbia felhagy azzal, hogy koszovói települések nevével ellátott rendszámokat állítson ki, Koszovó pedig eláll a koszovói szerbek rendszámtáblacseréjére vonatkozó intézkedésektől, illetve a pénzbüntetések kirovásától. A szerb fél azt is vállalta, hogy nem állít ki új rendszámtáblákat, ám a megállapodás értelmében joga van a régiek megújítására. A rendszámtáblacsere mintegy tízezer koszovói szerbet érintene. A megállapodás hírét Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelentette be a Twitteren. Az RTS-en megszólaló szerbiai szakértők elmondták, a koszovói fél szerda este voltaképpen azt a megállapodási javaslatot fogadta el, amelyet az uniós főképviselő hétfőn is felvetett, amikor Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel találkozott.

Hétfőn azonban a koszovói fél minden megoldási javaslatot elutasított. Albin Kurti hétfőn bejelentette, 48 órával elhalasztja a 150 eurós (több mint 60 ezer forint) pénzbüntetések kirovását, és folytatja a brüsszeli tárgyalásokat. A rendszámtáblavitára a Koszovó északi részén élő szerb kisebbség képviselői november első hetében reagáltak. Úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, és mindaddig nem térnek vissza, amíg Koszovó nem teljesíti a 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodásban foglaltakat, illetve nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok közösségét. Rendőrök, bírók, ügyészek, közhivatalnokok szüntették be a munkát.

Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője most közölte, a szerda este elfogadott megállapodással voltaképpen megvalósult az első azon két feltétel közül, amelyek teljesítését követően a koszovói szerbek újra felvennék a munkát. Közben viszont nem biztos, hogy még megvannak az elhagyott munkahelyek, a pristinai vezetés ugyanis úgy döntött, nem vár arra, hogy visszatérjenek hivatalukba a kisebbségi szerbek, ezért előrehozott polgármesterválasztást írtak ki az érintett önkormányzatokban, az üresen maradt tisztségeket pedig albánokkal töltik fel. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!