2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szélsőjobboldali ámokfutó gyilkolt

Terrortámadás lehetett a vérengzés a németországi Hanauban. Az elkövető tíz embert agyonlőtt és többeket megsebesített. A tettes előbb egy bevándorlók látogatta kávéházban nyitott tüzet, majd két kilométerre innen egy másik helyen lövöldözni kezdett. A tettes, aki szélsőjobboldali és idegengyűlölő nézeteket vallott, később apja lakásában agyonlőtte magát.

  • Szélsőjobboldali ámokfutó gyilkolt

Az ámokfutás szerda este 10 órakor egy vízipipa bárban Hanau belvárosában kezdődött el. A tettes belépett az Arena Bárba és válogatás nélkül lőni kezdett a bent tartózkodókra. A bárt Németországban élő kurdok üzemeltették és főleg bevándorlók látogatták.

Nem sokkal később, két kilométerre a kávéháztól újabb lövöldözésről értesítették a rendőrséget. A hatóságok hatalmas erőkkel kezdték meg a hajtóvadászatot. A tettes kézre kerítése érdekében különleges rendőri alakulatokat, még helikoptereket is bevetettek. A rendőröknek később sikerült azonosítani a tettest.

A férfit és anyját csütörtök éjszaka holtan találták meg lakásában. Lőtt seb volt mindkettőjükön.

A 43 éves Tobias R. gyakorlott lövész volt és engedéllyel tartott fegyvert. Tettének indítéka nem sokáig maradt ismeretlen. A gyilkos szélsőjobboldali nézetekben hitt, amiről ő maga vallott egy levelében és videóüzenetében.

A gyűlölet-bűncselekmény nemcsak a nyugalomhoz szokott Frankfurt közeli Hanau lakosságát, de a német közvéleményt is sokkolta.

Merkel: rasszizmus és gyűlölet mérgezi a német társadalmat

A rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a Hessen tartományi Hanauban előző este történt lövöldözésről.

A kormányfő sajtónyilatkozatában kinyilvánította részvétét a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és kifejezte reményét, hogy a sebesültek testileg és lelkileg is mihamarabb felépülnek.

Mint mondta, a nyomozás első megállapításai szerint a támadó szélsőjobboldali, rasszista indíttatásból cselekedett, a más származású, vallású és kinézetű emberek iránti gyűlöletből gyilkolt.

A szövetségi kormány és az állam valamennyi intézménye kiáll minden egyes ember méltóságáért, és nem tesz különbséget a polgárok között vallás vagy származás alapján.

"Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban" - mondta Angela Merkel.

Hanauban a hatóságok adatai szerint egy 43 éves német férfi vérengzett, megölt kilenc embert, majd hazatérve lelőtte az édesanyját és végzett magával. 

MTI, Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!