2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Szinbád 20:00

Külföld

„Szellemhajókon” érkeznek a migránsok

Az embercsempészek által üzemeltetett, úgynevezett szellemhajókon érkeznek a bevándorlók az olasz partokhoz. Elkerülik ezzel nem csak a hatóságokat, de még a civil szervezeteket is. Biztonságpolitikai szakértők szerint nagyon veszélyes, hogy mindenfajta ellenőrzés nélkül érkeznek a bevándorlók a kontinensre.

  • „Szellemhajókon” érkeznek a migránsok

Egy helyi férfi vette fel a szicíliai Agrigento városához közeli egyik tengerpartján, ahogy húsz bevándorló egy, a sajtóban csak szellemhajóként emlegetett csónakból kiugrálva boldogan rohan végig a parton, majd eltűnnek a bozótban. A helyiek a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy ilyen hajók hetente többször is érkeznek. A lakosok biztosak abban, hogy a bevándorlók egy nagyobb hajóval érkeznek és csak a part közelében ülnek át kisebb csónakokba, amelyekkel könnyedén elérik a szárazföldet.

A nemzetközi médiában felkapott civil migránshajók mellett úgynevezett szellemhajók is folyamatosan érkeznek Olaszországba. Helyi újságok arról írnak, hogy legalább annyi bevándorló érkezik ilyen módon, mint amennyit a civil szervezetek szállítanak az olasz kikötőkbe. Azonban ez az üzlet nagyobb haszonnal kecsegteti az embercsempészeket.

Míg az olasz hatóságok ugyanis a Lampedusa körüli vizekre koncentrálnak, addig az embercsempész tengerjáró hajók Szicíliába, vagy Calabriába szállítják az illegális bevándorlókat. És nem csak Líbia, vagy Tunézia felől, hanem Törökország irányából is. Lapértesülések szerint a nemzetközi embercsempész szervezetek újsághirdetésekkel keresik hajóikra a gyakorta ukrán nemzetiségű kapitányokat.

Biztonságpolitikai szakértők szerint sok olyan ember használja az embercsempészek szolgáltatását, akik el akarnak bújni a hatóságok elől.

Még az Il Messaggero nevű olasz baloldali napilap is arról írt szerdai számában, hogy mintegy 130-an érkeztek szellemhajókkal az utóbbi napokban Lampedusára - hozzátéve, hogy az embercsempészek segítségével érkezők teszik ki az összes tengeri bevándorló nagyobb részét.

A cikkíró megjegyzi azt is, hogy eddig szeptember az első olyan hónap az évben, amelyikben több migráns érkezett, mint az előző évben, ugyanebben a hónapban. 1300-an, míg tavaly egész szeptemberben 947 migránst regisztráltak a hatóságok.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!