2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

„Szellemhajókon” érkeznek a migránsok

Hír TV

2019. szeptember 20., péntek 12:22

Az embercsempészek által üzemeltetett, úgynevezett szellemhajókon érkeznek a bevándorlók az olasz partokhoz. Elkerülik ezzel nem csak a hatóságokat, de még a civil szervezeteket is. Biztonságpolitikai szakértők szerint nagyon veszélyes, hogy mindenfajta ellenőrzés nélkül érkeznek a bevándorlók a kontinensre.

Egy helyi férfi vette fel a szicíliai Agrigento városához közeli egyik tengerpartján, ahogy húsz bevándorló egy, a sajtóban csak szellemhajóként emlegetett csónakból kiugrálva boldogan rohan végig a parton, majd eltűnnek a bozótban. A helyiek a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy ilyen hajók hetente többször is érkeznek. A lakosok biztosak abban, hogy a bevándorlók egy nagyobb hajóval érkeznek és csak a part közelében ülnek át kisebb csónakokba, amelyekkel könnyedén elérik a szárazföldet.

A nemzetközi médiában felkapott civil migránshajók mellett úgynevezett szellemhajók is folyamatosan érkeznek Olaszországba. Helyi újságok arról írnak, hogy legalább annyi bevándorló érkezik ilyen módon, mint amennyit a civil szervezetek szállítanak az olasz kikötőkbe. Azonban ez az üzlet nagyobb haszonnal kecsegteti az embercsempészeket.

Míg az olasz hatóságok ugyanis a Lampedusa körüli vizekre koncentrálnak, addig az embercsempész tengerjáró hajók Szicíliába, vagy Calabriába szállítják az illegális bevándorlókat. És nem csak Líbia, vagy Tunézia felől, hanem Törökország irányából is. Lapértesülések szerint a nemzetközi embercsempész szervezetek újsághirdetésekkel keresik hajóikra a gyakorta ukrán nemzetiségű kapitányokat.

Biztonságpolitikai szakértők szerint sok olyan ember használja az embercsempészek szolgáltatását, akik el akarnak bújni a hatóságok elől.

Még az Il Messaggero nevű olasz baloldali napilap is arról írt szerdai számában, hogy mintegy 130-an érkeztek szellemhajókkal az utóbbi napokban Lampedusára - hozzátéve, hogy az embercsempészek segítségével érkezők teszik ki az összes tengeri bevándorló nagyobb részét.

A cikkíró megjegyzi azt is, hogy eddig szeptember az első olyan hónap az évben, amelyikben több migráns érkezett, mint az előző évben, ugyanebben a hónapban. 1300-an, míg tavaly egész szeptemberben 947 migránst regisztráltak a hatóságok.

Hír TV