2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Százezrek tüntetnek Varsó utcáin + videók

Lengyelország fővárosának utcáira vonultak azok a tömegek, akik nem értenek egyet az új balliberális kormány agresszív törvénytelenségeivel. Már nevet is kapott a megmozdulás: a szabad lengyelek tüntetéseként emlegetik. A helyszínről a Magyar Nemzet tudósított.

  • Százezrek tüntetnek Varsó utcáin + videók

A hideg idő ellenére legkevesebb kétszázezren gyűltek össze Lengyelországban a varsói parlament (szejm) előtt, hogy tiltakozzanak Donald Tusk tisztogatásai ellen. Az emberek rendkívül feszült állapotban vannak, és hangosan skandálnak különféle szlogeneket. A megmozdulás azóta már nevet is kapott: a szabad lengyelek tüntetéseként emlegetik. A demonstrálók kifogásolják a köztévé és a közrádió jogellenes megszállását. A tömeg az igazságtalanul bebörtönzött politikai foglyok, Mariusz Kaminski volt belügyminiszter és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes felszabadítását követeli. „Megvédjük Lengyelországot!” – hallatszik. A Magyar Nemzetnek a tüntetés résztvevői közül többen is nyilatkoztak.

Azért vagyunk itt, hogy Tusk és Holownia [a szejm elnöke] ellen tiltakozzunk, és követeljük Kaminski és Wasik kiszabadítását. Nem szeretném megadni a teljes nevemet, mert tartok a titkosszolgálat bosszújától

– mondta Lucyna, egy varsói ápolónő.

Egy hölgy pedig azt kérte a magyar sajtótól, hogy mondja el az igazságot arról, ami Lengyelországban történik. – Ne feledkezzetek meg rólunk, védjetek meg minket az unióban! – fogalmazott a Magyar Nemzetnek. – Amit Donald Tusk művel, az az alkotmány és a médiatörvény megsértése, nem lett volna szabad így végrehajtani. Ami történt, fenyegetés a lengyel társadalomra nézve. A két politikus bebörtönzése pedig botrány, nem lett volna szabad ilyet tenni. A két képviselő kellemetlen volt Tusknak, és ezért távolította el őket az útból  – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tomasz Pałkowski, egy 51 éves angoltanár. 

Ez egy lehetetlen helyzet, úgy gondolom, ez egy diktatúra kezdete. Betörtek az elnöki palotába, amikor a köztársasági elnök a belarusz elnökaspiránssal, Cihanovszkajával találkozott. Betörtek a köztársasági elnök irodájába. Tusk abszolút nem figyel oda sem az alkotmányra, sem a jogszabályokra

– mondta el a lapnak Wojciech Legutko.

Híradónk is beszámolt a tüntetésről:

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Fotó: Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!