2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szaúdi katonai ösztöndíjasokat utasít ki Washington a floridai lövöldözés miatt

Washington kiutasít 21 szaúdi katonai ösztöndíjast a december eleji floridai lövöldözés miatt, amelyet terrorcselekménynek minősített - jelentette be William Barr amerikai igazságügyi miniszter hétfőn Washingtonban.

  • Szaúdi katonai ösztöndíjasokat utasít ki Washington a floridai lövöldözés miatt

Sajtóértekezletén a politikus tájékoztatást adott a floridai Pensacolában lévő haditengerészeti támaszponton elkövetett fegyveres támadás nyomozati eredményeiről.

Közlése szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bizonyítékot talált arra, hogy az elkövetőt, a helyszínen agyonlőtt szaúdi állampolgárságú Mohamed Száed Alsamránit "dzsihadista ideológia vezérelte", amikor lövöldözni kezdett, meggyilkolva három amerikai tengerészgyalogost.

Szeptember 11-én például egy közösségi médiaoldalon azt írta, hogy "a visszaszámlálás elkezdődött", majd a hálaadás hétvégéjén ellátogatott New Yorkba, a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek áldozatainak emlékművéhez és a Rockefeller Központba is.

A 21 éves Alsamráni a szaúdi királyi légierő tagja volt, és azon az amerikai-szaúdi közös kiképzési programon vett részt, amelynek keretében aktív katonákat képeznek tovább különböző amerikai katonai támaszpontokon. A férfi december 8-án egy jogszerűen vásárolt kézifegyverrel lövöldözött, és a helyi seriff egyik helyettese lőtte agyon.

Az FBI azonnal terrorcselekményként kezdte vizsgálni az ügyet, és Mark Esper védelmi miniszter akkor arra utasította a hadsereg vezetőit, hogy valamennyi amerikai katonai támaszponton szigorítsák meg a biztonsági intézkedéseket.

A szaúdi hatóságok szintén vizsgálatot indítottak, és William Barr hétfőn megerősítette, hogy szoros volt az együttműködés a szaúdi szervek és az FBI között.

Az amerikai miniszter bejelentette: a jövőben szigorítani fogják az amerikai kiképzésre érkező külföldi katonák előzetes átvilágítását.

Barr fontosnak tartotta közölni azt is, hogy felkérték az Apple vezetőit, segítsenek a szaúdi férfi két okostelefonjának "feltörésében".

Bár az FBI - nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva - bírósági felhatalmazást is kért ehhez, a nyomozók nem férhettek hozzá a telefonok adataihoz. Az Apple-től független szakértőknek sem sikerült feltörniük a készülékeket.

Az Apple közleményben reagálva hangsúlyozta: a felhőszolgáltatásukban meglévő adatokkal segítették az FBI munkáját.

A sajtókonferencián kérdésre válaszolva William Barr azt hangoztatta: Kászim Szulejmáni likvidálása jogszerű volt, a célzott dróntámadás előtt a Fehér Ház konzultált erről a minisztériummal.

Szulejmáni "legitim katonai célpont" és a dróntámadás "legitim önvédelmi cselekedet" volt - szögezte le az amerikai igazságügyi miniszter.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!