2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Egyelőre nem tudni terrorcselekmény volt-e a floridai bázison történt lövöldözés

A hatóságok egyelőre nem tudják eldönteni terrorcselekmény volt-e a floridai bázison történt lövöldözés, amelynek tettese, egy szaúd-arábiai pilóta megölt három embert és megsebesített nyolc másikat - derült ki Mark Esper amerikai védelmi miniszternek egy Kaliforniában mondott beszédéből.

  • Egyelőre nem tudni terrorcselekmény volt-e a floridai bázison történt lövöldözés

Az eseményt a Facebook közösségi oldal közvetítette. A Pentagon vezetője hangoztatta, a dolgok jelen állása szerint nem lehet a cselekményt terrorizmusnak minősíteni. Lehetőséget kell adni a szakértőknek, hogy tegyék a dolgukat és feltárják a tényeket. A hatóságoknak ebből kell kiindulniuk majd - tette hozzá.

Az eddig ismert adatok szerint a szaúdi elkövetőt Muhamed as-Samrani hívják, aki pénteken a floridai Pensacola haditengerészeti bázis kiképző központjának elméleti oktatási épületében lövöldözött. Samranit a helyszínre kiérkező helyi seriff helyettese lelőtte.

Muhamed as-Samrani szaúdi állampolgár volt, azon a továbbképző programon vett részt, amely régóta nyitva áll az Egyesült Államok szövetségesei számára.

A történtek jelentősen aláássák az Egyesült Államok kapcsolatát Szaúd-Arábiával, amely kulcsfontosságú szövetségese a Közel-Keleten, de amelyet Jemenben elkövetett háborús bűnökkel és Dzsamal Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolásával vádolnak.

A terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) szerint a lövöldözőhöz köthető Twitter-fiókban a támadás előtt órákkal megjelent egy üzenet, amelyben bírálta az Egyesült Államok mert támogatja Izraelt és a muzulmánokat támadó bűncselekményeket.

Az értesülést lejegyző dpa német hírügynökség anyagában kiemelte, hogy ezt nem sikerült ellenőrizni, mert a kérdéses Twitter-fiókot azóta felfüggesztették.

Rita Katz, a SITE igazgatója szerint azonban a fiók tartalma "terrorista indítékot" sugall.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!