2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szaúd-Arábia megnyitotta kapuit a turizmus előtt

Szaúd-Arábia megnyitotta kapuit a turizmus előtt. 49 ország állampolgárai, köztük a magyarok igényelhetnek elektronikus vízumot. Az iszlám több szent helyét őrző ország a vendégmunkásokon kívül eddig szinte csak zarándokokat engedett be területére. Az olajkirályságnak az a célja, hogy a turizmusból származó bevételek az eddigiek több mint háromszorosára nőjenek.

  • Szaúd-Arábia megnyitotta kapuit a turizmus előtt

Lassan, de nyit az iszlámon kívüli világ felé Szaúd-Arábia. Tavaly ősszel a világon utolsóként lehetővé tették a nők számára, hogy autót vezessenek.

Mostantól pedig a külföldi beutazókra vonatkozó új szabályok szerint nem lesz kötelező a női turistáknak a helyi viseletnek megfelelő hagyományos, lenge és hosszú fekete muszlim öltözetet, az abaja. Ugyanakkor a szerény ruházat viselését megkövetelik majd a közterületeken, így a nyilvános strandokon is.

A férfi kíséret nélkül utazó nőkre vonatkozó korábbi korlátozást is megszüntetik, így már ők is szabadon meglátogathatják a szunnita királyságot.

Az országba eddig a külföldiek közül csak a vendégmunkások és családtagjaik, az üzletemberek, illetve a Mekkába és Medinába különleges vízummal érkező zarándokok léphettek be.

A turizmus eddig a GDP 3 százalékát adta. Az a cél, hogy ez az arány elérje a 10 százalékot, hogy az ország egyre kevésbé függjön a kőolaj-kitermeléstől, és egymillió új munkahely jöjjön létre.

A gazdasági elképzelések mellett ki nem mondott cél az országkép javítása is. Szaúd-Arábia ugyan biztonságos ország, de az utóbbi hetekben támadás érte olajlétesítményeit, évek óta részt vesz a jemeni polgárháborúban, ellenséges a viszonya Iránnal és az egyik újságírója, Dzsamál Hasogdzsi tavalyi meggyilkolása is rossz fényt vet az országra.

Az online elérhető vízumok díja várhatóan 80 dollár, vagyis 24 ezer forint lesz. A muszlimok szent városaiba, Mekkába és Medinába azonban továbbra sem léphetnek majd be a turisták és a muszlim országokra jellemző alkoholtilalom is érvényben marad.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!