2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Külföld

Számos halálos áldozata van az újévkor történt japán földrengésnek

Már legkevesebb 48 halálos áldozata és 17 súlyos sérültje van Japánban annak a 7,6 erősségű földrengésnek, amely újévkor rázta meg a Noto-félszigetet - közölték kedden a helyi hatóságok.

  •  Számos halálos áldozata van az újévkor történt japán földrengésnek

A rengés középpontja az Isikava prefektúrában lévő Vadzsimától 30 kilométerre északkeletre volt, mintegy 16 kilométer mélységben, helyi idő szerint hétfőn délután. A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal szökőár érte el Vadzsima kikötőjét.

A földmozgás miatt a régió több településén házak dőltek össze, Vadzsima központjában több mint kétszáz épületben tűz is keletkezett, amit azonban az isikavai hatóságok szerint sikerült megfékezni. A nagy erősségű földmozgást egy nap alatt mintegy száz utórengés követte.

A természeti katasztrófa több tízezer házat rongált meg, a víz-, energia- és mobilszolgáltatás egyes területeken még nem állt helyre a japán média tudósításai szerint. A mentőcsapatok túlélők után kutatnak, de az utakat elzáró törmelék és az utórengések nehezítik a mentést. Az eddig megerősített 48 halálos áldozat közül legalább heten a vadzsimai városi kórházban hunytak el - közölték a hatóságok.

A földrengés miatt Niigata, Tojama, Fukui és Gifu prefektúrában is többen megsérültek, és épületek is megrongálódtak. A hatóságok több tízezer ember evakuálását rendelték el az érintett prefektúrákban. Kisida Fumio japán kormányfő sajtóértekezletén arról tájékoztatott, hogy a Noto-félsziget északi részeit nagyon nehéz járművekkel megközelíteni.

Mint mondta: a legfontosabb az emberek mentése, mintegy ezer katonát vezényeltek a helyszínre, akik a segélyezésben is közreműködnek. Hozzátette, hogy a kormány hajókkal indított útnak segélyszállítmányokat a helyszínre. A West Japan Railway Co. vasúttársaság közlése szerint a földrengést követően négy vonat közlekedését állították le a Sinkanszen szuperexpressz Hokuriku vonalán a sínek és egyéb létesítmények ellenőrzése miatt.

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Kanada és Olaszország kormánya ajánlotta fel segítségét. A földrengés után kiadott nyilatkozatában Joe Biden elnök közölte, hogy Washington "minden szükséges segítséget megad a japán népnek".

 

Fotó: MTI/AP/Kyodo News

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!