2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Elemi érdekünk a Száhel-övezet stabilitásának megerősítése

Magyarország kiáll a demokratikusan megválasztott elnök, Mohamed Bazoum mellett - fogalmazott a honvédelmi miniszter Facebook oldalán. Szalay Bobrovniczky Kristóf szerint Kiemelten kell kezelni a Száhel-övezetet, mert ami ott történik, az közvetlen hatással van Európa, így Magyarország biztonságára is, a térségnek fontos szerepe van a migráció visszatartásában.

  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Elemi érdekünk a Száhel-övezet stabilitásának megerősítése

Niger nagyobb városaiban áramszünetek vannak a múlt heti államcsíny óta, az áramkimaradásokért a helyi áramszolgáltató a puccs miatti szankciókat okolja.

Az Ecowas nyugat-afrikai kereskedelmi blokk ugyan vezetett be büntetőintézkedéseket Niger ellen, de azt nem közölte, hogy ez vonatkozik-e az áramellátásra.

A BBC úgy értesült, hogy elnöki utasításra állították le kedden a nigeri áramszállítást. Bár ezt hivatalos forrás nem erősítette meg.

Nigerben Július 26-án robbant ki a katonai puccs. Amikor saját testőrei vették őrizetbe Mohamed Bazoum nigeri elnököt. Majd a hadsereg parancsnoka a tv képernyőn jelentette be: ő vezeti az új katonai államot. Ekkor szabadultak el az indulatok. Tömegek vonultak az utcákra a bebörtönzött elnökért, de még náluk is több ember mozgósított a frissen alakult katonai junta. A puccspárti tüntetők francia zászlókat égettek és megtámadták a francia nagykövetség épületét.

Magyarország honvédelmi minisztere közösségi oldalán biztosította támogatásáról a megpuccsolt elnököt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf bejegyzésében úgy fogalmazott:

Kiemelten kell kezelni a Száhel-övezetet, mert ami ott történik, az közvetlen hatással van Európa, így Magyarország biztonságára is, a térségnek ugyanis fontos szerepe van a migráció visszatartásában.

A puccs miatt Európa energiaellátása is veszélybe kerülhet, a nyugat-afrikai ország ugyanis az Európai Unió első számú uránszállítója.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!