2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Őrizetbe vette az elnöki gárda a nigeri államfőt

Őrizetbe vette szerdán az elnöki gárda Mohamed Bazoum államfőt Nigerben, az államfőt támogató hadsereg pedig ultimátumot intézett az elnöki hivatal bejáratát eltorlaszoló gárdához - közölték a nigeri elnöki hivatalban dolgozók.

  • Őrizetbe vette az elnöki gárda a nigeri államfőt

Az X mikroblog portálon közzétett üzenetében a nigeri elnöki hivatal szerda reggel hivatalosan azt közölte, hogy az elnöki gárda egyes tagjai "köztársaságellenes indulattól vezérelve hiába próbálták meg elnyerni a hadsereg és a nemzeti gárda támogatását". Utóbbiak készek megtámadni az elnöki gárdának a megmozdulásban részt vevő tagjait. Az elnök és családja jól van - állt a közleményben, amelyet mindazonáltal később töröltek a közösségi oldalról.

A tárgyalások után a hadsereg körülzárta az elnöki hivatal épületét.

A nyugat-afrikai vezetők szoros figyelemmel kísérik a nigeri helyzetet, és minden tőlük telhetőt megtesznek a demokrácia megvédelmezéséért - közölte szerdán az ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) állam- és kormányfői hatóságának elnöke, Bolu Tinubu nigériai elnök. Az ECOWAS a lehető leghatározottabban elítélte a nigeri "államcsínykísérletet", és a megválasztott elnök azonnali szabadon bocsátását követelte.

Közleménye szerint az ECOWAS bizottsága "felszólítja az elkövetőket, hogy haladéktalanul és feltételek nélkül bocsássák szabadon a demokratikusan megválasztott köztársasági elnököt".

Patrice Talon benini elnök Nigerbe indult, hogy közvetítsen a felek között - jelentette be Bolu Tinubu. Talon rövidesen abban a három ECOWAS-tagállamba - Maliba, Burkina Fasóba és Guineába - is ellátogat, ahol 2020 óta katonai hatalomátvétel történt.

Elítélte a puccskísérletet az Afrikai Unió is, amely tettük azonnali beszüntetésére szólította fel az "áruló" katonákat.

A puccskísérletet az afrikai vezetőkön kívül bírálta a nemzetközi közösség is.

Az Európai Unió elítél "minden, a nigeri demokrácia destabilizálását és Niger stabilitását fenyegetést célzó kísérletet" - közölte Joseph Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Az ENSZ főtitkára a lehető leghatározottabban elítél minden hatalomátvételi kísérletet, amellyel erővel akarják megtámadni a demokratikus kormányzást, Niger békéjét és stabilitását", és "önmegtartóztatásra szólítja fel az érintett feleket az alkotmányos rend védelmében" - közölte Stéphane Dujarric, António Guterres főtitkár szóvivője.

Az Egyesült Államok elítéli a Niger hivatalban lévő, demokratikusan megválasztott kormánya megdöntésére irányuló erőfeszítéseket - jelentette ki szerdán Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója, aki Mohamed Bazoum azonnali elengedését követelte.

Az amerikai külügyminisztérium közleményben fejezte ki támogatását Niger elnökével, és mély aggodalmát fejezte ki a niameyi fejlemények miatt.

Franciaország határozottan elítél minden erőszakos hatalomátvételi kísérletet Nigerben - áll a francia külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozatában, amely az Afrikai Unióhoz és az ECOWAS-hoz hasonlóan a "nigériai demokratikus intézmények épségének helyreállítását" sürgette.

Az egykori francia gyarmatot 2021 óta irányítja az első demokratikus elnökként megválasztott Mohamed Bazoum.

1960-ban kihirdetett függetlenné válása óta négy államcsínyt és számos puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban. 2021. március 31-én, két nappal az államfő beiktatása előtt a nigeri hatóságok már megakadályoztak egy kísérletet a Mohamed Bazoum elleni katonai hatalomátvételre is.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!