2020. január 28.,
kedd, Károly, Karola napja

Svédországban fellebbezési eljárásban felmentettek egy terrorizmussal vádolt üzbég férfit

MTI

2019. június 12., szerda 14:53

A stockholmi fellebbviteli bíróság szerdán felmentett egy üzbég férfit, akit márciusban az első fokon eljáró Solna kerületi törvényszék terrorizmus vádjával hét év börtönre, illetve a szabadságvesztés letöltését követően kitoloncolásra ítélt.

A 46 éves David Idrissont azzal gyanúsították, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet nevében készült pokolgépes merényletet elkövetni, s ehhez vegyszereket szerzett be és útmutatót olvasott el a robbanószer elkészítéséről egy üzenetküldő platformon.

A fellebbviteli bíróság szerint az ügyészség által beterjesztett bizonyítékok nem voltak kielégítőek ahhoz, hogy ebben a vádpontban megállapíthassák a bűnösségét. A törvényszék úgy vélte, hogy a férfi a birtokába került vegyszereket és más anyagokat nem feltétlenül merénylethez akarta felhasználni.

A stockholmi bíróság ugyanakkor fenntartotta a terrorizmus finanszírozása miatt kiszabott négy hónapos szabadságvesztést.

Összesen hat ember - öt üzbég és egy kirgiz - állt bíróság elé az ügyben terrorvádakkal. Hármukat azzal gyanúsították, hogy merényletet akartak elkövetni Stockholm térségében. Mindannyiukat vádolják azzal is, hogy mintegy kétezer eurót (620 ezer forint) átutaltak az Iszlám Államnak. A vádlottak ártatlannak vallották magukat.

MTI