2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Sürgős cselekvésre szólított az Iránnal kötött atomalku ügyében a francia külügyminiszter

Sürgősen értésére kell adni Iránnak, ahol folyamatban van a nukleáris fegyverek kifejlesztése, hogy ennyi és ne tovább - jelentette ki egy vasárnap megjelent interjúban a francia külügyminiszter.

  • Sürgős cselekvésre szólított az Iránnal kötött atomalku ügyében a francia külügyminiszter

Jean Yves Le Drian egyben azt szorgalmazta, hogy Teherán térjen vissza a bécsi nukleáris megállapodáshoz, amelyből Donald Trump amerikai elnök kiléptette az Egyesült Államokat.

A politikus a Le Journal du Dimanche című, vasárnap megjelenő lapban aggodalmát hangoztatta az Iráni Iszlám Köztársaság fokozódó nukleáris tevékenysége miatt. Azonnali cselekvésre szólított, egyben kezdeményezte, hogy az Egyesült Államok térjen vissza a 2015. évi megállapodáshoz, amint Joe Biden megválasztott elnök hivatalba lép.

Azt mondta, Irán úton van ahhoz, hogy nukleáris képességre tegyen szert. Az országnak, ahol június közepén elnökválasztást tartanak, meg kell mondani, ennyi elég, ezzel egy időben pedig gondoskodni kell arról, hogy Irán és az Egyesült Államok visszatérjen a bécsi megállapodáshoz - érvelt.

A Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA - az atomalku hivatalos neve) előírja az Irán elleni nemzetközi szankciók részleges feloldását, cserébe olyan intézkedésekért, amelyek célja biztosítani, hogy az ország ne szerezzen atomfegyvereket. Donald Trump amerikai elnök azonban 2018-ban egyoldalúan kiléptette a megállapodásból országát - idézte fel.

Az egyezséget elhagyva a Trump-kormányzat egy olyan stratégiát választott, amelyet (az Iránra gyakorolt) maximális nyomásgyakorlásnak nevezett. Ennek eredményeként ez a stratégia azonban tovább növelte a kockázatot és a fenyegetést - vélekedett Drian, aki úgy gondolja, ezt a mechanizmust le kell állítani.

Ez azonban nem elég - mondta a francia külügyminiszter. Nehéz megbeszélésekre lesz szükség a ballisztikus rakéták elterjedéséről és arról a bizonytalanságról, amit Irán térségbeli szomszédaiban kelt - összegezte véleményét a francia diplomácia vezetője.

A 2015-ben Bécsben Irán és hat nagyhatalom (Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Németország) által aláírt szerződés előirányozta az iráni atomprogram korlátozását a nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. Az Egyesült Államok 2018-ban történt egyoldalú kilépése és a korábbi amerikai szankciók visszaállítása után Irán 2019-ben fokozatosan leállította a szerződésben foglalt kötelezettségei teljesítését.

Idén január 1-jén Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója értesítette az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő ENSZ-szervezet kormányzótanácsát és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy Irán 20 százalékig kívánja emelni az urándúsítás szintjét. Január 4-én Teherán bejelentette, hogy újrakezdte a 20 százalékos urándúsítást.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!