2021. január 20.,
szerda, Fábián, Sebestyén napja

Strassbourgi lövöldözés: Ferenc pápa elítélte a merényletet

MTI

2018. december 13., csütörtök 08:30, frissítve: csütörtök 10:55

Ferenc pápa elítélte a strasbourgi terrortámadást, amelyet egy karácsonyi vásár látogatói ellen követtek el. A szentatya „szomorúsággal és aggodalommal” értesült a történtekről a kedd este elkövetett merényletről, és határozottan elítéli az ilyen cselekményeket - írta Pietro Parolin szentszéki államtitkár, a Luc Ravel strasbourgi érseknek címzett szerdai részvétüzenetében.

Parolin hangsúlyozta: a katolikus egyházfő imádkozik a halálos áldozatok hozzátartozóiért és a merényletet elszenvedőkért.

A Chérif Chekatt néven azonosított merénylő kézifegyverével kezdett lövöldözni egy karácsonyi vásár közelében. A párizsi főügyész, Rémy Heitz szerint a gyanúsított Allah akbart (Allah hatalmas) kiáltott a kedd esti merénylet elkövetésekor. A lövöldözésben tizenketten sebesültek meg, közülük hatan válságos állapotban vannak. A francia hatóságok korábban három halottról adtak hírt, a párizsi főügyész pontosította az információkat: ketten haltak meg, egy ember pedig az agyhalál állapotában van.

A francia rendőrség szerdán közzétette a strasbourgi lövöldözés szökésben lévő elkövetőjének a körözési fotóját és személyleírását. A fotón egy fiatal férfi látható fekete szemekkel, sűrű szemöldökkel és rövid szakállal. A francia hatóságok felhívását a dél-németországi rendőrőrsök, a német szövetségi rendőrség, valamint a svájci szövetségi rendőrség is megosztotta a Twitteren. A francia rendvédelmi szervek szemtanúkat keresnek.