2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Külföld

Sportot űznek az adóelkerülésből + Videó

Évente 130 milliárd euróval rövidítik meg az államkasszát az olasz állampolgárok. Az adóhatáság szerint a vállalkozások nagy része sosem ad számlát.

Ritka pillanatok egyike Olaszországban: számlát adnak egy római piacon. Az adóhatóság legfrissebb kimutatása szerint az olaszok sportot űznek az adóelkerülésből: a vállalkozások nagy része csal az adójával. A statisztikai hivatal becslései szerint az olaszok által eltitkolt jövedelmek értéke eléri a teljes éves magyar bruttó nemzeti össztermék, a GDP háromszorosát.

– A GDP 18-20 százalékáról, körülbelül 300 milliárd eltitkolt adóköteles bevételről van szó – közölte az olasz adóhatóság igazgatója. Attilio Befera elmondása szerint ez évente 130-150 milliárd euró hiányzó adóbevételt jelent.


Összehasonlításképpen: az olasz államadósság tavaly elérte az 1900 milliárd eurót. Nem véletlenül hirdetett a feketegazdaság ellen harcot az adósságválsággal küzdő szakértői olasz kormány tavalyi hivatalba lépésekor. Megtiltották például az ezer eurót meghaladó készpénzes kifizetéseket, azt csak utalással, vagy bankkártyás fizetéssel lehet megtenni.

– Nyilvánvaló, hogy a gazdasági válság világított rá az adóelkerülés jelenségére – fogalmazott az igazgató. Befera szerint akik egyre több adót fizetnek, támogatják ezt a harcot, mert megértették, hogy ha mindenki fizetne adót, akkor az övék is csökkenne.

Sok olasz szerint a nagy vagyonokat felhalmozók ellen kellene keményen fellépni. Adóellenőrök rendszeres razziákat tartanak az éttermekben és az üzletekben, illetve a luxusüdülőhelyeken. Az egyik sikeres akció során, egy síparadicsomban 42 luxusautó-tulajdonost füleltek le, akik papíron mindössze 30 ezer euró jövedelmet vallottak be. Tavaly az olasz adóhatóságoknak az ilyen rajtaütésekkel majdnem 13 milliárd eurót sikerült behajtaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!