2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

Spanyolország felszámolta a Kanári-szigeteken lévő migránstábort

A spanyol hatóságok felszámolták a Kanári-szigeteken három hónappal ezelőtt létesült migránstábort, amelyben több ezer afrikai menedékkérő zsúfolódott össze.

  • Spanyolország felszámolta a Kanári-szigeteken lévő migránstábort

A helyszínre érkezett spanyol kormánydelegáció hétfőn jelentette be, hogy vasárnap este a maradék 830 illegális bevándorlót is áttelepítették a Gran Canaria szigetének délnyugati csücskében található Arguineguin kikötőjéből más létesítményekbe. Utolsóként az a 27 fős migránscsoport hagyta el a tábort, amelynek tagjait pozitívan tesztelték koronavírusra. Őket karanténba helyezik.

Augusztus vége óta mintegy 14 ezer menedékkérő érkezett a Kanári-szigetekre és jelentős részük több-kevesebb időt töltött az arguineguini kikötőben. Novemberben csaknem 2600-an éltek a hevenyészett táborban rendőrségi felügyelet alatt. A táborban uralkodó egészségügyi állapotokat a jogvédők hevesen bírálták.

A migránsokat a spanyol hadsereg létesítményeiben kialakított ideiglenes befogadóközpontokban, illetve a sziget szállodáiban helyezték el.

A spanyol kormány a migrációs hullám miatt igyekszik ismét újraindítani a kitoloncolásokat Marokkóba, illetve más nyugat-afrikai államokba, ahonnan a legtöbb migráns útnak indul a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre. A madridi vezetés csak kevés menedékkérőt, főleg nőket és gyerekeket engedett Spanyolország szárazföldi területére.

Az idén több mint húszezer menedékkérő érkezett bárkákon a Kanári-szigetekre, a tavalyi év azonos időszakában számuk mindössze 1500 volt. Az ENSZ szerint legalább ötszázan vesztették életüket a veszélyes tengeri átkelés közben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Brit földre érkeztek ukrán katonák

Brit földre érkeztek ukrán katonák

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a londoni védelmi minisztérium.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!