2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Sokan haltak meg az iraki kormányellenes tüntetéseken

Legkevesebb 63 ember vesztette életét eddig a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapásokban a héten Irakban. Csaknem 1800-an pedig megsebesültek. A tiltakozások a romló megélhetési körülmények és korrupció miatt robbantak ki. A demonstrálók a kormány távozását követelik.

  • Sokan haltak meg az iraki kormányellenes tüntetéseken

Az iraki nagyvárosokban hetek óta tartanak a kormányellenes megmozdulások. Október elején 157 ember halt meg az összecsapásokban, mert a rendőrök és a katonák éles lőszert is bevetettek a tiltakozók ellen, akiknek dühét a hatóságok durva fellépése is növelte. Bagdadban a tömeg a kormányzati épületeknek és nagykövetségeknek otthont adó, úgynevezett zöld zónához vonult, de ott a biztonsági erők feltartóztatták őket. Könnygázt, gumilövedéket és éles lőszert is bevetettek.

A tömeg országszerte párt-, kormányzati és katonai épületeket gyújtott fel.

Irak legmagasabb rangú síita imámja önmérsékletre és az erőszakos összetűzések elkerülésére intette a tüntetőket és a rendőröket. Ali asz-Szisztáni egyúttal a kormányzati reformok bevezetését sürgetett és rámutatott, a parlamenté a legkomolyabb felelősség. A vallási vezető a tüntetéseken elkövetett túlkapásokat vizsgáló kormányzati bizottságot is bírálta, mert szerinte nem tártak fel minden visszaélést.

Közben a legnagyobb iraki parlamenti kormánypárt bejelentette, hogy ellenzékbe vonul, amíg a tüntetők követeléseit a kormány nem teljesíti.

A kormányfő a zavargások kezdete, vagyis október elseje óta nem talált megnyugtató megoldást a tüntetők követeléseire, nem jelentett be reformokat vagy korrupcióellenes intézkedéseket. A tiltakozások ezért a hatóságok által elrendelt kijárási tilalom és az internetszolgáltatás napok óta tartó felfüggesztése ellenére is gyorsan terjednek.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!