2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Külföld

Sok esetben erőszakba torkollnak a palesztinok melletti demonstrációk

Világszerte tömegek tüntetnek a zsidó állam és a palesztinok mellett, illetve ellen. Az utóbbi napokban azonban egyre erősebbek azok a hangok, amelyek elítélik Izraelt, és a Hamászt éltetik. Több városban is erőszakba torkolltak a palesztinpárti akciók, amelyről a sajtó nem számolt be. Magyarországon tilos terrorszervezet mellett tüntetni, ezért a péntekre tervezett megmozdulást nem engedélyezték a hatóságok.

  • Sok esetben erőszakba torkollnak a palesztinok melletti demonstrációk

A múlt hétvégén Izrael és a palesztin Hamász között kirobbant háborúra az egész világ szinte azonnal reagált. A diplomáciai, politikai, gazdasági és katonai lépések mellett beszédesek a társadalmi reakciók is.

Számos országban tömegmegmozdulásokat szerveznek a zsidó állam és a palesztinok mellett, illetve ellen. Miután a közel-keleti konfliktus több kényes kérdést is felvet, ezért a sajtó a legtöbb esetben ugyanakkor nem számol be a tüntetéseken bekövetkezett atrocitásokról. Nyugaton számos országban nem tudták megakadályozni a hatóságok a terrort támogató akciókat, és több helyen is összecsapások törtek ki.

Valamennyi kontinens, Európa szinte összes fővárosában, illetve több nagyobb településen is tömegek vonulnak utcára.

"Minden érintett fél számára szomorú, ami a közel-keleti országban zajlik. Rossz az izraelieknek és az araboknak egyaránt. Jó lenne, ha szépen élhetnénk, de ez nem így van sajnos. Izraelnek háború árán meg kell küzdenie a Hamásszal, és fel kell számolni” – nyilatkozta egy férfi.

Míg korábban a zsidó állam mellett demonstráltak, addig az utóbbi napokban egyre több palesztinpárti megmozdulást szerveztek, amelyek sok esetben erőszakba torkolltak.

Az osztrák fővárosában rendőrök igyekeztek féken tartani a Hamászt éltető tüntetőket, akik közül sokam az Allahu Akbar felkiáltással éltették a radikális szervezetet.

Madrid utcái is megteltek szabad Palesztinát éltető tüntetőkkel, de palesztin zászlókkal vonultak utcára több százan Münchenben és Berlinben. A bajor nagyvárosban a tömeg elnyomó, gyarmatosító, gyilkosoknak nevezte az izraelieket. A tüntetést végül a rendőrség feloszlatta.

Hamász-barát tüntetések voltak emellett még többek között Athénban, Milánóban és Hollandia több városában is, de a helyi sajtó nem mindenhol számolt be az eseményekről.

Szintén Izrael ellen és a Hamász mellett demonstráltak az afrikai és ázsiai arab országokban, Ausztráliában, Argentínában és az Egyesült Államokban, illetve Kínában is.

"Az elmúlt 75 évben etnikai tisztogatás zajlik ellenünk. Ez népirtás. Apartheid rendszerben élünk. Amikor pedig megvan az akarat arra vonatkozóan, hogy visszavágunk, akkor terroristának bélyegeznek meg bennünket" – nyilatkozta egy palesztin-amerikai nő.

Sajtóhírek a zsidó állam külügyminisztériumára hivatkozva arról számoltak be, hogy pénteken késsel rontottak rá a pekingi izraeli nagykövetség egyik alkalmazottjára egy bevásárlóközpontban.

A Budapestre tervezett Hamász melletti tüntetést a BRFK betiltotta arra hivatkozva, hogy az veszélyeztette volna a közbiztonságot, Magyarországon pedig nem is lehet terrorszervezet mellett tüntetni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!