2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Külföld

Semjén: A kisebbségek kérdése nem belügy

A kisebbségek kérdése nem belügy – ezt Semjén Zsolt mondta a Bálványosi Szabadegyetemen. Az idén a „Mi időnk” címet viselő szabadegyetem legfontosabb politikai és közéleti témái a romániai régiósítás, az erdélyi magyar orvosképzés, valamint a nemzeti jelképek.

A miniszterelnök-helyettest újságírók kérdezték a román külügyminisztérium közleményéről, amelyben az ország szuverenitásába való beavatkozásnak minősítették, hogy magyar politikusok bírálták a román regionális politikát. Semjén Zsolt azt mondta: a magyarság természetes joga, hogy nemzetrészei megmaradásának legfontosabb teendőiről tanácskozzon. A kereszténydemokrata politikus az uniós bürokráciáról szólva azt mondta: úgy tűnik az EU intézményrendszerre nem tudja kezelni az előtte álló kihívásokat.

„Először is itt van az Európai Parlamentnek a teljes szereptévesztése. Tehát, amit itt most Magyarországgal kapcsolatban csináltak, az először is a lisszaboni szerződés teljes felrúgása. Ilyen Koppenhágai Bizottság vagy nem tudom, milyen gittegyletnek a felállítása, ez teljesen ellentétes az európai alapszerződésekkel, messze túlterjeszkedik az Európai Parlament saját kompetenciáján, és ezáltal magának az EU-nak az alapjait kérdőjelezi meg” – nyilatkozta  a miniszterelnök-helyettes.

Vállalniuk kell a konfliktusokat

Mint ahogy a Hír TV helyszíni tudósítója közölte, napközben kerekasztal beszélgetésekkel, vitákkal, este pedig kultúrprogramokkal – például koncertekkel – várják az anyaországi, illetve az Erdélyből érkező több ezer fesztiválozót. Idén a Mi időnk címet viselő szabadegyetem legfontosabb politikai és közéleti témái a romániai régiósítás, az erdélyi magyar orvosképzés, valamint a nemzeti jelképek.

Németh Zsolt külügyi államtitkár a csütörtöki napon arról beszélt, hogy a közép-európai országok, így Magyarország és Románia is egymásra vannak utalva, és csak összefogva tudják eredményesen kezelni az európai válságot. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke a román régióátszervezéssel kapcsolatban azt mondta, hogy az erdélyi magyaroknak a konfliktusokat is vállalniuk kell, hogy számukra egy elfogadható döntés szülessen. Szerinte a polgári engedetlenség eszközeit, akár az adófizetés bojkottálását is, be kell vagy be lehet vetni.

Élőben

A rendezvényen számos kormánypárti politikus, országgyűlési képviselő, miniszer és államtitkár is részt vesz. Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel fél 10-től fog beszédet mondani Tusnádfürdőn, amit a Hír Televízió élőben fog közvetíteni.

A Hír Televízió Magyarország élőben című csütörtöki, illetve pénteki műsora is Erdélyből fog jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!