2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

Külföld

Sem a Szentföldön, sem Ukrajnában nincs kilátásban a tűzszünet + videó

Ismét tűzszünetre szólította fel Izraelt és a palesztin Hamászt az ENSZ-főtitkár a Biztonsági Tanács ülésén. António Guterres szerint a Gázai övezetben humanitárius szempontból elérték a tűréshatárt. Nem hallgattak el a fegyverek Ukrajnában sem. Míg Kijev megsemmisített orosz rakétákról beszélt, addig a Föderáció újabb katonai sikerekről számolt be.

  • Sem a Szentföldön, sem Ukrajnában nincs kilátásban a tűzszünet + videó

Hosszasan ülésezett az izraeli háború miatt pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A világszervezet főtitkára ismét tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben. António Guterres úgy fogalmazott, a palesztinok lakta térségben humanitárius szempontból elérték a tűréshatárt.

"Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy az ENSZ teljes mértékben elkötelezett az ártatlan palesztinok életének védelme mellett. Egyúttal köszönetet mondok a segélyszervezetek hősies dolgozóinak, akik veszélyek közepette is ellátják munkájukat, pedig a helyzet tarthatatlan a Gázai övezetben" - hangsúlyozta a világszervezet főtitkára.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke erre úgy reagált, hogy nemzetközi békekonferenciát kellene összehívni a diplomáciai rendezés érdekében.

A harcok kapcsán a német külügyminisztérium is állást foglalt. A tárca közlése szerint addig nem lehetséges a tartós béke biztosítása a Közel-Keleten, amíg a Hamász folytatni tudja a zsidó állam elleni támadásait.

A humanitárius helyzet romlása miatt eközben az Európai Bizottság bejelentette, hogy még az idén egy újabb 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő Háború Ukrajnában című műsorunkban azt mondta, napról napra rosszabb a helyzet a Gázai övezetben, miután az izraeli hadsereg egyre több helyen harcol.

"Elindították a műveleteket a déli területen is, ahová a lakosságot átcsoportosították. Ez valamivel több mint egymillió ember. Ők is támadás alatt vannak, nem lehet őket áthelyezni."

Ukrajna keleti részén szintén folytatódott a háború. Orosz harci repülőgépek 19 nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki több ukrajnai, köztük kijevi célpontok ellen.

Az ukrán védelmi minisztérium ugyanakkor arról számolt be, hogy a rakétákat a légvédelem megsemmisítette. Moszkva ezzel szemben azt állította, hogy az összes kijelölt célpontot eltalálták, a kijevi kormányerők pedig ismét jelentős veszteségeket szenvedtek el a frontvonal több pontján.

A nehézségekkel küszködő ukránoknak ugyanakkor kedvező hír, hogy Bulgária az elnöki vétó ellenére is küld Kijevnek páncélozott járműveket és légvédelmi rakétákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

A miniszter hozzátette: "Az elmúlt évek válságaira a magyar gazdaság politika rendre sikeres válaszokat adott, ennek eredményeként tért vissza a magyar gazdaság növekedési pályára, ennek eredményeként döntünk folyamatosan beruházási, export és foglalkoztatási rekordokat, ennek hatására tudtuk visszanyerni versenyképességünket."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!