2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Seehofer: Németország kész segítséget nyújtani a határvédelemhez a balkáni migrációs útvonalon fekvő országoknak

Németország készen áll segítséget nyújtani az Európai Unió külső határának védelméhez a balkáni migrációs útvonal mentén húzódó tagállamoknak - mondta szerdai berlini tájékoztatóján Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter.

  • Seehofer: Németország kész segítséget nyújtani a határvédelemhez a balkáni migrációs útvonalon fekvő országoknak

A miniszter a német nemzeti határ ellenőrzésének november elején elrendelt megerősítése révén szerzett tapasztalatokat ismertető tájékoztatóján kiemelte: a határt jogsértő módon átlépni igyekvő emberek magas száma azt jelzi, hogy az illegális migráció elleni küzdelemben a nemzeti és az EU-s szinten is nagyon sok a tennivaló.

Az EU-s szinten mindenekelőtt a külső határ hatékony ellenőrzéséről kell gondoskodni, és segíteni kell a külső határon fekvő tagállamokat a határ biztosításában és a migrációs folyamatok irányításában, kézben tartásában. Németország személyzettel és technikai eszközökkel is hajlandó támogatni ezeket az erőfeszítéseket, különösen a nyugat-balkáni migrációs útvonal térségében - mondta Horst Seehofer.

Elmondta, hogy ismertette EU-s belügyminiszter kollegáival az EU-s menekültügyi rendszer reformjára tett új német javaslatot, amelynek legfőbb eleme, hogy a közösség területére menedékjog megszerzésének szándékával igyekvő embereket fel kell tartóztatni a külső határon, meg kell vizsgálni, hogy kaphatnak-e menedékjogot, és közvetlenül a külső határról kell visszajuttatni kiindulópontjukra mindazokat, akinek biztosan nem kaphatnak menedékjogot.

Mint mondta, megindult az egyeztetés a javaslatról az európai partnerekkel és az Európai Bizottsággal, és bízik abban, hogy legkésőbb 2020 második félévében, a német soros EU-elnökség idején sikerül előmozdítani az ügyet.

Horst Seehofer azzal összefüggésben utasította a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséget a határ fokozott ellenőrzésére, hogy széles körben felháborodást okozott egy közel-keleti eredetű bűnözői csoport, az úgynevezett Miri-klán kitoloncolt vezetőjének visszatérése.

Az első négy hét alatt csaknem 100 ezer embert ellenőriztek. Feltartóztattak 178 olyan személyt, aki ellen belépési tilalom van érvényben, és mégis megpróbált bejutni Németországba. Elfogtak továbbá 250 olyan embert, akit letartóztatási paranccsal kerestek. Mindez azt mutatja, hogy a lakosság biztonsága érdekében megerősített rendőri jelenlét szükséges a határ térségében - emelte ki Horst Seehofer, hozzátéve, hogy a nemzeti szintű határellenőrzési erőfeszítéseket egészen addig folytatni kell, amíg nem biztosított az EU-s külső határ hatékony védelme.

A Miri-klán kurd származású vezetőjét, Ibrahim Mirit júliusban toloncolták ki Brémából Bejrútba, az állampolgárság szerinti hazája, Libanon fővárosába, és hét évre kitiltották Németországból. A 19 esetben büntetett előéletű férfi alig száz nap múlva, október végén embercsempészek közreműködésével visszatért, és menedékjog iránti kérelmet nyújtott be. A kérelmet elutasították, az illetékes bíróság pedig elutasította a hatósági döntést megtámadó indítványt. Az eljárás lezárása után, november végén Ibrahim Mirit ismét kitoloncolták Bejrútba.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!