2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Schmidt Mária: Az Európai Unió egy fontos intézmény lenne, ha meg tudna változni

Az Európai Unió egy fontos intézmény lenne, ha meg tudna változni, és mi hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy alkalmazkodjon a XXI. századi elvárásokhoz - nyilatkozta Schmidt Mária történész az El Confidencial című spanyol internetes újságnak adott interjúban.

  • Schmidt Mária: Az Európai Unió egy fontos intézmény lenne, ha meg tudna változni

"Az egyetlen, amit az EU tesz 1990 óta, hogy őrzi a status quo-t, de ez lehetetlen, mert a világ megváltozott" - fogalmazott a budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Mint mondta, az Európai Unió egy "hidegháborús intézmény", amely a Szovjetunió összeomlása után sem volt hajlandó a változásra, és nem volt kész arra, hogy meglássa az új belépők egyedi tapasztalatait és érdekeit.

"Azt várták, hogy mi integrálódjunk és asszimilálódjunk miközben ők elutasították a változást" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy sem Magyarországnak, sem a szomszédos országoknak a régióban nem volt más lehetősége mint ezt elfogadni.

"Nem volt egy Marshall-terv, nem volt segítség 40 évnyi kommunizmus szemetének eltakarításához" - mondta az interjúban.

Kifejtette, hogy a történelem nem semleges, azt mindenki a saját céljaira használja, Magyarországon például a magyar identitás megerősítésére.

"Mert mi magyarok sok tragédián, ínségen mentünk keresztül, minden alkalommal képesek voltunk mindent újrakezdeni és újra talpra állni. És itt vagyunk a XXI. században(...), szabadok vagyunk és függetlenek. Magyarként meg kell őriznünk a kultúránkat" - hangsúlyozta.

A migrációról szólva kijelentette: egy szuverén állam döntése, hogy ki lépheti át a határait. "Nem fogjuk hagyni, hogy mások megmondják, hogy mit kellene tennünk ebben az ügyben, ahogy Angela Merkel kancellár megpróbálta 2015-ben" - olvasható a cikkben.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint Magyarországon nincs migrációs krízis, felidézte, hogy 2015-ben 450 ezren próbáltak meg átkelni az országon. "Talán Spanyolországban az emberek elfelejtették, hogy milyen volt a muzulmán megszállás. Mi nem felejtettük el! 150 éven át muzulmán uralom alatt voltunk és nem szeretnénk megismételni" - jelentette ki.

Schmidt Mária szerint a tavaly őszi önkormányzati választás eredménye, hogy a főváros vezetését az ellenzék nyerte el, azt bizonyítja: Magyarországon demokrácia van és működik a választási rendszer.

A spanyol belpolitikát érintve úgy értékelte, hogy a VOX párt a legjelentősebb dolog, ami történt Spanyolországban azóta, hogy a konzervatív néppárti José María Aznar miniszterelnöksége véget ért.( 2004-ben)

Véleménye szerint a tavaly parlamenti képviseletet nyert, bevándorlásellenes VOX a jövő pártjává válhat, mert Spanyolország azon a ponton van, hogy darabokra törik, és a VOX legfontosabb üzenete az, hogy az ország egységét meg kell őrizni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!