2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 11:00

Külföld

Sátáni bűnnek tartja a pápa a gyermekmolesztálást

Nem tartja kizártnak Ferenc pápa, hogy elődjéhez hasonlóan egy nap ő is lemond. A katolikus egyházfő közel-keleti útja után, a Vatikánba tartó gépen újságíróknak beszélt a kiskorúak bántalmazásáról is. Sátáni bűnöknek nevezte az ilyen tetteket, és papi hivataltól függetlenül az egész egyházban zéró toleranciát hirdetett a gyermekmolesztálások elkövetőivel szemben.

„Senki nem lesz apuci kisfia” – mondta a gyermekmolesztálásokkal kapcsolatban Ferenc pápa. A katolikus egyházfő zéró toleranciát hirdetett a molesztálókkal szemben, tekintet nélkül az illető egyházi hivatalára. Háromnapos szentföldi zarándoklata után a Vatikánba tartó repülőn sátáni bűnnek nevezte a kiskorúak bántalmazását. „Ez súlyos bűntett. Tudjuk, hogy szörnyű bűncselekmény, bármilyen körülmények között. Engem az egyházi ügyek érdekelnek, mert a pap, aki elköveti, az Úr testét árulja el. A papnak a szentség felé kell vezetnie a gyerekeket, és a gyerekek bíznak benne. De ahelyett, hogy a szentségek felé vezetné őket, megrontja őket. Ez borzasztó. Ezt a sátáni misékhez tudnám hasonlítani” – mondta Ferenc pápa.

A több mint 10 éve kirobbant pedofíliabotránnyal kapcsolatban három bíboros ellen indult vizsgálat. Ferenc pápa júniusban, tavalyi megválasztása óta először, találkozik a molesztálások áldozataival is, ott lesz Sean Patrick O’Malley, Boston érseke, a vatikáni pedofíliaellenes bizottság vezetője is. A pápa kitért a papi nőtlenség kérdésére is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy bár jelenleg vannak sürgetőbb ügyek is, de kész megvitatni ennek kérdését, hiszen a keleti rítusú katolikus egyházakban is vannak házas papok. „A cölibátus nem dogma. Egy olyan élet által diktált előírás, amelyet nagyra értékelek, és szerintem ajándék az egyház számára. De mivel nem dogma, az ajtó mindig nyitva áll” – tette hozzá.

Ferenc pápa kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy elődjéhez, XVI. Benedekhez hasonlóan lemondjon, ha egészsége nem engedi, hogy a több mint 1,2 milliárd katolikus hívőt megfelelően vezesse.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!