2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Salvini: Olaszország nem Európa menekülttábora

Engedélyezte az olasz belügyminisztérium annak a 116 migránsnak a partraszállását, akiket a Gregoretti olasz hadihajó mentett ki a Földközi-tengeren. Matteo Salvini azt mondta: csak azért köthetnetek ki, mert több uniós tagállam valamint az olasz püspöki kar vállalta az illegális bevándorlók befogadását. Eközben a belügyminiszter rendelettel tiltotta meg a Sea-Eye német NGO hajó kikötését az olaszországi partokon.

  • Salvini: Olaszország nem Európa menekülttábora

Július 25-én vett fel a fedélzetére egy 133 fős migránscsoportot az olasz haditengerészet Gregoretti nevű járőrhajója. A menekültek egy gumicsónakkal indultak Líbiából Európába. Az illegális bevándorlókat a Máltához tartozó tengeri övezetben mentették ki - a szigetország kérésére.

Ezután a hajó Szicíliánál horgonyzott le. Az olasz belügyminiszter ugyanis közölte: az illegális bevándorlók addig maradnak a fedélzeten, amíg az uniós tagállamok nem garantálják, hogy befogadják őket. Több menekült azonban orvosi segítségre szorult, őket leszállították a Gregoretti-ről. Így végül 116 menekült maradt.

Matteo Salvini szerdán engedélyt adott a partraszállásra.

Eközben a Földközi tengeren tevékenykedő civilszervezetek továbbra sem hajlandóak betartani a törvényeket.

A Sea-Eye német civilszervezet hajója 40 migránst vett a fedélzetére Líbia partjainak közelében. A nigériai, elefántcsontparti, ghánai, mali, kongói és kameruni bevándorlókra a parttól 55 kilométerre bukkantak rá egy csónakban. Az NGO-hajó azonban nem Észak-Afrika, hanem Európa felé vette az irányt, annak ellenére hogy líbiai felségvizeken mentette ki a menedékkérőket. Sőt a Sea-Eye közölte: mivel földrajzilag Lampedusa fekszik a legközelebb, ezért Olaszországba viszik a bevándorlókat. Róma azonban bírsággal fenyegette meg a civilszervezeteket, ha engedély nélkül hajóznak be az olasz vizekre.

Matteo Salvini közösségi oldalán számolt be arról, hogy egy belügyiminiszteri rendelettel megtiltotta a német civilszervezet hajójának kikötését. Mint fogalmazott: Ha az NGO valóban szívén viseli a migránsok sorsát, tartson Tunézia felé. Ha viszont azt gondolja, hogy Olaszországba jön, minisztert tévesztett.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!