2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Romlik a járványhelyzet a hazánkkal szomszédos államokban

Szinte valamennyi Magyarországgal szomszédos államban felgyorsult a koronavírus-járvány terjedésének üteme. A legkevesebb napi esetszámot Szlovákiából és Szlovéniából jelentették. Romániában két egymást követő napon is meghaladta az ezret a 24 óra alatt megfertőződött személyek száma. Bukarest ennek ellenére egyelőre nem léptet életbe szigorításokat.

  • Romlik a járványhelyzet a hazánkkal szomszédos államokban

Két hónapnyi átmeneti szünet után ismét alig látni embereket Bécs belvárosában. Egyre kevesebben keresik fel a kávézókat és az éttermeket, miután folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzött személyek száma.

Ausztria a héten döntött úgy, hogy kötelező jelleggel bevezeti a maszkviselést az újabb gócpontok kialakulása és a járvány újbóli terjedése miatt.

A meghozott óvintézkedés azonban kevésnek bizonyul, mert háromnapos kedvező tendencia ismét 100 fölé emelkedett a napi esetszám. A legtöbb új fertőzést Felső-Ausztriából, Bécsből és Stájerországból jelentették.

Szlovákiában stagnál a járvány

Szlovákiában kedvezőbb a helyzet, ahol stagnálás figyelhető meg. Július közepe óta mindössze néhány tucat megbetegedést regisztráltak a hatóságok. Ennek ellenére a varrodákban tömegesen állítják elő a szájmaszkokat és egyéb védőeszközöket.

Ukrajnában már más a helyzet, ott napról napra nő az esetszám. Míg a hétfőig átlagosan 650 megbetegedést jelentettek, addig a hét második felében már 800 és 850 között mozog a fertőzöttek száma.

Romániában is új erőre kapott a vírus

Romániában is új erőre kapott a vírus. Huszonnégy óra leforgása alatt több mint ezren betegedtek meg. A romló járványhelyzet ellenére a bukaresti kabinet egy-egy konkrét esettől eltekintve nem tervezi, hogy szigorításokat vezet be.

A Hír TV elért egy Romániában élő magyart, aki arról számolt be, hogy a lakosok többsége nem tesz eleget az egészségügyi előírásoknak.

Szerbiában is romlott a helyzet, miután napról napra több megbetegedésről adnak hírt. A járvány terjedése miatt Belgrád decemberig két új kórházat épít az országban, amelyek feladata a koronavírus-fertőzöttek kezelése lesz.

Horvátországban és Szlovéniában is terjed a fertőzés

Drasztikusan nőtt a fertőzöttek száma Horvátországban is. A járványhelyzet június közepén kezdett romlani, azt megelőzően egy hónapig nulla és 3 között mozgott a napi új esetek száma.

Területi eloszlás szempontjából a legtöbb megbetegedést Zágrábban, Eszék-Baranya és Vukovár-Szerémség megyében diagnosztizálták. A vírus családi összejöveteleken, főleg esküvőkön terjed. 

Szlovéniában is terjed a vírus, de jóval lassabb ütemben, mint Horvátországban. A napi esetszám átlagosan 20 és 30 között van. 

A napi fertőzések száma Csehországban sem alakul kedvezően. A romló adatok miatt az egészségügyi minisztérium újra országos szintű óvintézkedések bevezetését tervezi.

Prága első körben ismét kötelezővé tenné az arcmaszkok viselését a zárt termekben, és korlátozná a rendezvények résztvevőinek számát. 

Csehországhoz hasonlóan Bulgária sem szomszédos Magyarországgal, az átutazók és a nyaralók szempontjából mégis fontos, miként alakul a járványhelyzet a balkáni államban. Szófia adatai szerint ismét rekordot döntött az újonnan megfertőződött személyek száma. Az emelkedésben közrejátszik az egészségügyi dolgozók hiánya is. 

Bulgáriában rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet egyelőre július végéig hosszabbítottak meg, de annak időpontját vélhetően ki fogják tolni. Országszerte kötelező a távolságtartás, és a szájmaszk viselése a zárt közösségi helyiségekben.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!