2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Román nyelvből korrepetálják a székelyföldi diákokat

Az érettségi vizsgán a székelyföldi diákok nagy része leginkább román nyelvből teljesít rosszul vagy bukik el. Ezt felismerve, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 2014 óta korrepetálják a vizsga előtt álló diákokat. Ennek köszönhetően harminc százalékkal javult a felkészítőn részt vevő magyar diákok teljesítménye az érettségin.

  • Román nyelvből korrepetálják a székelyföldi diákokat

A fenyédi Kovács Henrietta felsőbb osztályosoktól hallott az érettségire felkészítő román oktatásról Székelyudvarhelyen.

Székelyföldön a diákok alig több, mint fele teljesít sikeresen az érettségi vizsgán. Míg a román többségű megyékben 70-80 százalék fölötti ez az arány. A matematika mellett leginkább román nyelv és irodalomból vannak nehézségeik a diákoknak.

Hetedik éve 4 magyarok lakta erdélyi megyében, 11 településen, 33 csoporttal zajlik az érettségi felkészítő magyar állami támogatásból. A mintegy 500 magyar anyanyelvű diák esetében vizsgálják a felkészítő eredményességét: a következetesen órára járó diákok jóval jobban teljesítenek, mint a székelyföldi átlag.

Ahhoz, hogy felvételire jelentkezhessenek, először sikeres érettségi vizsgát kell tenniük a diákoknak. A hosszú távú cél pedig Székelyföld gazdasági fejlődésének támogatása, az otthon maradás elősegítése.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!