2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Román nyelvből korrepetálják a székelyföldi diákokat

2019. április 17., szerda 09:56

Az érettségi vizsgán a székelyföldi diákok nagy része leginkább román nyelvből teljesít rosszul vagy bukik el. Ezt felismerve, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 2014 óta korrepetálják a vizsga előtt álló diákokat. Ennek köszönhetően harminc százalékkal javult a felkészítőn részt vevő magyar diákok teljesítménye az érettségin.

A fenyédi Kovács Henrietta felsőbb osztályosoktól hallott az érettségire felkészítő román oktatásról Székelyudvarhelyen.

Székelyföldön a diákok alig több, mint fele teljesít sikeresen az érettségi vizsgán. Míg a román többségű megyékben 70-80 százalék fölötti ez az arány. A matematika mellett leginkább román nyelv és irodalomból vannak nehézségeik a diákoknak.

Hetedik éve 4 magyarok lakta erdélyi megyében, 11 településen, 33 csoporttal zajlik az érettségi felkészítő magyar állami támogatásból. A mintegy 500 magyar anyanyelvű diák esetében vizsgálják a felkészítő eredményességét: a következetesen órára járó diákok jóval jobban teljesítenek, mint a székelyföldi átlag.

Ahhoz, hogy felvételire jelentkezhessenek, először sikeres érettségi vizsgát kell tenniük a diákoknak. A hosszú távú cél pedig Székelyföld gazdasági fejlődésének támogatása, az otthon maradás elősegítése.

Hír TV