2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Róháni: Washington felajánlotta, hogy feloldja az összes, Iránra kirótt szankciót, ha Teherán tárgyal vele

Az iráni elnök szerint az Egyesült Államok felajánlotta, hogy feloldja az összes, Iránra kirótt szankciót, ha Teherán tárgyal vele - Haszan Róháni ezt pénteken közölte, amikor visszatért az ENSZ Közgyűlésről Teheránba.

  • Róháni: Washington felajánlotta, hogy feloldja az összes, Iránra kirótt szankciót, ha Teherán tárgyal vele

Az elnök utalt arra, hogy a német kancellár, a brit miniszterelnök és a francia elnök is New Yorkban volt, és mindannyian sürgettek egy amerikai-iráni találkozót.

Roháni szerint az ennek nyomán amerikai hivatalos személyiségekkel lezajlott találkozón azt vitatták meg, hogy mely szankciók kerülhetnek feloldásra, mire amerikai részről azt a választ kapta, hogy az összes.

Teherán egyelőre még nem fogadta el az ajánlatot - mondta Roháni a két ország közötti "mérgező légkörre" hivatkozva.

Irán kész tárgyalni, de nem szankciók és nyomásgyakorlás atmoszférájában - mondta az iráni elnök hozzátéve, hogy még ha tárgyalnak is az amerikaiakkal az úgynevezett 5+1-es keretben, senki se tudja megjósolni, milyen eredményre jutnak.

Az 5+1-es keretet a 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően létrejött atomalku aláíróira - Nagy-Britanniára, Franciaországra, Németországra, Oroszországra, Kínára és +1-ként az Egyesült Államokra - értette. A megállapodás szerint Irán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Washington azonban tavaly májusban egyoldalúan kilépett az egyezményből, és újra életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben. Teherán válaszul közölte, hogy fokozatosan visszakozik a hathatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek végrehajtásában.

Róháni csütörtökön New Yorkban az atomalku európai aláíróinak szemére vetette, hogy - mint fogalmazott - ígéretükkel szemben nem cselekedtek a megállapodás megmentése érdekében. Franciaország, Németország és Nagy-Britannia "azt ígérte nekünk, hogy képesek lesznek ellensúlyozni az amerikai szankciók hatását" és fenntartani az egyezményt. "Sajnos azonban amikor cselekvésről van szó, Európa bebizonyítja tehetetlenségét vagy hajlandóságának hiányát" - mondta az iráni elnök.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!