2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Külföld

Róháni: Irán kész együttműködni, ha a többi fél is teljesíti kötelezettségeit

Irán kész együttműködni az Európai Unióval a 2015-ös többhatalmi atomalku megmentéséért - jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök hétfőn, Josep Borrell-lel, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tartott megbeszélései során Teheránban - jelentette ISNA félhivatalos iráni hírügynökség.

  •  Róháni: Irán kész együttműködni, ha a többi fél is teljesíti kötelezettségeit

Róháni ugyanakkor leszögezte azt is, hogy az iráni fél együttműködése akkor lehetséges, ha a többi aláíró is betartja kötelezettségeit.

Borrell hétfőn találkozott Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel is, akivel elsősorban a Perzsa(arab)-öbölben tapasztalható feszültség csökkentéséről és a Washingtonban kidolgozott izraeli-palesztin rendezési tervről folytatott megbeszéléseket. Az ISNA az iráni külügyminisztérium közleményére hivatkozva hozzátette, hogy Zaríf és Borrell áttekintették Szíria, Jemen és Irak ügyét is.

Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: reméli, hogy a látogatás hatására Brüsszel nagyobb megértést tanúsít majd Irán helyzetével kapcsolatban, és jóindulatát "kézzelfogható intézkedéseken keresztül" is kifejezi.

Az atomalkut, amely az iráni nukleáris programot volt hivatott kordában tartani a szankciók feloldásáért cserébe, Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan felmondta. Washington a felfüggesztett büntető intézkedéseket is újra életbe léptette. Ezt követően Irán is fokozatosan felhagyott a megállapodásban vállalt kötelezettségei teljesítésével.

Borrell januárban Brüsszelben már találkozott Zaríffal az európai külügyminiszterek iráni-amerikai válságról folytatott tanácskozásán. A főképviselő ekkor leszögezte: az atomalkunak jelenleg nincs alternatívája, és elmondta, hogy véleménye szerint a többoldalú megállapodásnak köszönhető az, hogy Iránnak nincs atomfegyvere.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!