2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Külföld

Róháni: Irán a szükséges mértékben növeli az urándúsítást

Irán a szükséges mértékben növeli az urándúsítás szintjét a 2015-ben megkötött atomalkuban megszabott 3,67 százalék fölött július 7. után - jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök szerdán az IRIB hírügynökség jelentése szerint.

  • Róháni: Irán a szükséges mértékben növeli az urándúsítást

Ha a nagyhatalmakkal aláírt megállapodás többi részese nem teljesíti ígéretét, az Arakban működő atomreaktorban július 7. után visszaállítják a korábbi tevékenység szintjét - tette hozzá az iráni államfő.

A 2015-ben Bécsben Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) és Németország által aláírt megállapodásban Teherán vállalta, hogy a gazdaságát sújtó nemzetközi szankciók feloldása fejében nem törekszik atombomba beszerzésére, korlátozza atomprogramját és hozzájárul a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség helyszíni ellenőrzéseihez. Donald Trump amerikai elnök tavaly kiléptette országát az egyezményből, és újból bevezette a büntetőintézkedéseket Irán ellen.

Az EU mélységesi aggodalmát fejezte ki Irán fokozott urándúsítása miatt

Mélységes aggodalmát fejezte ki az Európai Unió amiatt, hogy Irán alacsonyan dúsított uránkészlete meghaladta a 2015-ös többhatalmi atomalkuban megszabott 300 kilogrammos felső határt. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve a brit, a francia és a német külügyminiszter sajnálatának adott hangot Teherán lépésével kapcsolatban, és kiemelte, vállalásaik betartásának előfeltétele, hogy az iszlám köztársaság is maradéktalanul eleget tegyen kötelezettségeinek.

"Felszólítjuk Iránt ezen intézkedés visszafordítására, illetve arra, hogy tartózkodjon a nukleáris megállapodást aláásó lépésektől" - írták.

Hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is megerősítette, hogy Irán dúsított uránkészlete meghaladta az engedélyezett mennyiséget.

Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több korlátozást is életbe léptetett a perzsa állammal szemben.

A mintegy négy éve megkötött megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért cserébe a közel-keleti ország korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!