2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:30

Külföld

Róháni: A tárgyalások előfeltétele, hogy Washington visszatér az atomalkuhoz

Amennyiben az Egyesült Államok megállapodást szeretne kötni Iránnal, úgy először vissza kell térnie a 2015-ös hathatalmi atomalkuhoz, amelyből két éve kivonult - jelentette ki kedden Haszan Róháni iráni elnök.

  • Róháni: A tárgyalások előfeltétele, hogy Washington visszatér az atomalkuhoz

"Washington maximális nyomásgyakorlásra irányuló politikája Iránnal szemben teljes mértékben csődöt vallott... Ha Washington egyezséget akar velünk, úgy vissza kell térniük az alkuhoz" - hangoztatta a televízióban közvetített sajtótájékoztatóján az iráni elnök.

A megállapodást azzal a céllal kötötték meg, hogy leállítsák a közel-keleti ország veszélyesnek tartott nukleáris programját, az iráni atomfegyver esetleges kifejlesztését. Irán cserébe ígéretet kapott az őt sújtó egyéb nemzetközi embargós rendelkezések enyhítésére. Az Egyesült Államok két éve felmondta a szerződést, Franciaország, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia és Németország viszont kitart mellette.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa emellett augusztus 14-én látványosan meghiúsította az Egyesült Államoknak azt a próbálkozását, hogy a testület meghatározatlan időre hosszabbítsa meg az Iránnal szembeni fegyverembargót, amely idén októberben jár le az atomalku előírásai szerint.

Irán és az Egyesült Államok között azóta fokozódott ismét a több évtizede fennálló feszültség, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut. Tovább romlott a viszonyuk idén januárban, miután egy amerikai légicsapás végzett Kászem Szulejmáni tábornokkal, az iráni Forradalmi Gárda befolyásos külföldi műveleti főnökével, néhány napra rá pedig Irán rakétacsapásokat mért az amerikaiak iraki támaszpontjaira.

A feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát a Perzsa(Arab)-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde halad át.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!