2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Külföld

Robert Fico támadásakor dolgozó testőrök közül többet is elbocsájtottak + videó

Többekkel is megosztotta tervét Robert Fico merénylője - erről a szlovák védelmi miniszter beszélt. Robert Kalinák úgy fogalmazott, közösségi csoportokban tudatta, mire készül, ezeket a bejegyzéseket azonban még a támadás előtt valakik eltüntették. A szlovák kormányfő védelmét ellátó szolgálat több tagját is elbocsátották.

  • Robert Fico támadásakor dolgozó testőrök közül többet is elbocsájtottak + videó

Ezt az öt lövést adta le május 15.-én az a 71 éves lévai férfi. Juraj Cintuláról már korábban egyértelműen kiderült, hogy szélsőségesen háborúpárti aktivista volt, aki a kormány háborúellenes álláspontját akarta megtorolni a merénylettel. Az csak pár napja vetődött fel, hogy az első feltételezésekkel ellentétben nem magányos elkövető volt.

Sőt, sokakkal meg is osztotta tervét különböző közösségi csoportokkal - erről a szlovák védelmi miniszter beszélt egy tévéműsorban.

Robert Kaliňák hozzátette: ezeket a bejegyzéseket és a merényletre utaló jeleket szándékosan eltüntették még a lövöldözés előtt.

Egy másik portál pedig úgy tudja, Juraj Cintula a rendőrségui kihallgatáson arról beszélt, nem akart végezni Robert Ficóval, csak megsebesíteni akarta. Egy könyv is volt nála, amit a kormányfőnek akart adni, de - úgy fogalmazott - előre nem tudta, hogyan is alakulnak majd a dolgok.

Eközben egy héttel a támadás után a szlovák kormány és a biztonsági tanács Pozsonyban ülésezett.

A főügyész a sajtótájékoztatón időt kért a nyilvánosságtól arra, hogy le tudják folytatnia nyomozást a lehető legalaposabban. Ezt azonban nagyon megnehezíti, ha a közbeszéd mindenféle találgatástól hangos.

"Biztosítom a közvéleményt arról, hogy a büntetőeljárásban aktív hatóságok minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy a Robert Fico elleni merényletet ésszerű időn belül és törvényes módon tisztázzák és a nyilvánosságot is tájékoztassák mindenről" -jelentette ki a főügyész.

Az szlovák közmédia információi szerint a kiemelten védett személyek, így a közjogi méltóságok védelmét ellátó szolgálat több munkatársát is elbocsátották. Ők mind jelen voltak a kormányfő elleni támadáskor. A szlovák sajtóban a merénylet után szinte azonnal több biztonsági szakértő is rámutatott, szemmel látható súlyos hibákat követtek el a hatóságok.

Robert Ficó, aki 4 lövést kapott, napról napra jobban van, kommunikál környezetével. Orvosai szerint azonban állapota továbbra is súlyos, ezért egyelőre nem szállítják át a besztercebányai kórházból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!