2024. 06. 21. Péntek Alajos, Leila napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Balaton retró 11:00

Külföld

Robert Fico: Szlovákiának gratulálnia kellene Magyarországnak és Lengyelországnak

Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, az ellenzéki Smer-SD elnöke új facebookos videójában kiemelte: az, hogy Soros György ma Magyarország miatt megtámadta Angela Merkel német kancellárt, megerősíti, hogy Magyarország, Lengyelország és az Európai Unió többi része közötti vitában

  • Robert Fico: Szlovákiának gratulálnia kellene Magyarországnak és Lengyelországnak

Az új uniós szabályozás, miszerint az uniós támogatások felhasználásának feltétele a jogállamiság és a demokrácia szabályainak betartása, heves vitát váltott ki az EU-ban, Szlovákia kivételével, ahol Fico szerint a kormány mindennel egyetért uniós szinten, csak hogy nehogy megharagudjanak rájuk Brüsszelben.

Magyarország és Lengyelország a vita során megvétózta az Unió 2021–27-es költségvetésének, valamint a Covid elleni küzdelem speciális pénzügyi eszközének elfogadását, és mivel a költségvetés jóváhagyásához az Unió összes tagállamának beleegyezése szükséges, a vétónak rendkívüli ereje van. Fico szerint Magyarország és Lengyelország vétójának volt értelme.

ezek az országok jogosan állították, hogy egy ilyen rendelettel vissza lehet élni pl. olyan országokkal szemben, amelyek nem értenek egyet a kötelező migránskvótával.

Ha valamelyik ország nem értene egyet olyasmivel, amit a nagy országok szeretnének, könnyen találnának valamit, amire ráfoghatják, hogy probléma, például a jogállamiság megsértése, és így nem fizetik ki az egyébként nekik járó támogatást.

ilyen egyszerű rendszerben lehetne zsarolni az országokat az eredeti elképzelés szerint.

Fico hangsúlyozta: ha ebbe a Lengyelország és Magyarország, valamint az Unió többi része közötti vitába Soros belépett, kétségtelenül a migrációról is szó volt, mert Soros a világ összes migránsát behozná az Unióba.

Még Csehország is, Milos Zeman elnök révén támogatta Magyarországot és Lengyelországot.

Ez a két ország hatalmas sikert ért el, pedig Szlovákia elárulta a V4-es együttműködést.

·         Először is, a készülő rendelet az uniós költségvetést és az Unió pénzügyi érdekeit csak a korrupció és az összeférhetetlenség okozta csalásoktól védi. Nem lehet hibáztatni a tagállamokat a jogállamiság és a demokrácia bármilyen más vélt megsértéséért, és ez alapján nem lehet megakadályozni az uniós források lehívását nekik.

·         Másodszor azért, mert a Bizottság kötelezte magát, hogy iránymutatásokat dolgoz ki a rendelethez egy adott tagállam számára, de szoros együttműködésben az adott tagállammal. Ha egy tagállam javaslatot nyújt be ennek a rendeletnek az érvénytelenítésére az EU Bíróságához, a Bizottság ilyen iránymutatást csak a Bíróság döntése után adhat ki.

·         Harmadszor pedig, mert a bevezetendő rendeletnek tiszteletben kell tartania a tagállamok nemzeti identitását,politikai alapjait és alkotmányos berendezkedését.

Az uniós források felhasználását feltételhez kötő rendeletet nem lehet majd felhasználni az európai közös élet alapvető kérdésében más nézeteket valló országok ellen, ezek közé biztosan beletartozik a kötelező migránskvóta – emelte ki Fico.

szlovákiának gratulálnia kellene magyarországnak és lengyelországnak, egyben köszönetet mondani, mivel ők a szlovákok érdekeit is védték.

A szlovák kormány azonban ahelyett, hogy megtartotta volna a már bizonyított V4 együttműködést, elárulta azt. Előnyben részesítette a hízelgést a nagy országoknak a politikák V4-es keretben történő fontos koordinációjánál, amely olyan előnyösnek bizonyult. 65 millió lakost a V4-es országokban nem olyan egyszerű figyelmen kívül hagyni. Fico szerint a szomszédok ilyen hátbatámadása példátlan, és katasztrofális következményekkel járhat Szlovákia számára a jövőben.

Origo

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Közleményt adott ki a szaktárca az üzemanyagárakról

Közleményt adott ki a szaktárca az üzemanyagárakról

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!