2021. 10. 26. Kedd Dömötör napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Radar 06:00

Külföld

Robert Fico: Szlovákiának gratulálnia kellene Magyarországnak és Lengyelországnak

Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, az ellenzéki Smer-SD elnöke új facebookos videójában kiemelte: az, hogy Soros György ma Magyarország miatt megtámadta Angela Merkel német kancellárt, megerősíti, hogy Magyarország, Lengyelország és az Európai Unió többi része közötti vitában

Az új uniós szabályozás, miszerint az uniós támogatások felhasználásának feltétele a jogállamiság és a demokrácia szabályainak betartása, heves vitát váltott ki az EU-ban, Szlovákia kivételével, ahol Fico szerint a kormány mindennel egyetért uniós szinten, csak hogy nehogy megharagudjanak rájuk Brüsszelben.

Magyarország és Lengyelország a vita során megvétózta az Unió 2021–27-es költségvetésének, valamint a Covid elleni küzdelem speciális pénzügyi eszközének elfogadását, és mivel a költségvetés jóváhagyásához az Unió összes tagállamának beleegyezése szükséges, a vétónak rendkívüli ereje van. Fico szerint Magyarország és Lengyelország vétójának volt értelme.

ezek az országok jogosan állították, hogy egy ilyen rendelettel vissza lehet élni pl. olyan országokkal szemben, amelyek nem értenek egyet a kötelező migránskvótával.

Ha valamelyik ország nem értene egyet olyasmivel, amit a nagy országok szeretnének, könnyen találnának valamit, amire ráfoghatják, hogy probléma, például a jogállamiság megsértése, és így nem fizetik ki az egyébként nekik járó támogatást.

ilyen egyszerű rendszerben lehetne zsarolni az országokat az eredeti elképzelés szerint.

Fico hangsúlyozta: ha ebbe a Lengyelország és Magyarország, valamint az Unió többi része közötti vitába Soros belépett, kétségtelenül a migrációról is szó volt, mert Soros a világ összes migránsát behozná az Unióba.

Még Csehország is, Milos Zeman elnök révén támogatta Magyarországot és Lengyelországot.

Ez a két ország hatalmas sikert ért el, pedig Szlovákia elárulta a V4-es együttműködést.

·         Először is, a készülő rendelet az uniós költségvetést és az Unió pénzügyi érdekeit csak a korrupció és az összeférhetetlenség okozta csalásoktól védi. Nem lehet hibáztatni a tagállamokat a jogállamiság és a demokrácia bármilyen más vélt megsértéséért, és ez alapján nem lehet megakadályozni az uniós források lehívását nekik.

·         Másodszor azért, mert a Bizottság kötelezte magát, hogy iránymutatásokat dolgoz ki a rendelethez egy adott tagállam számára, de szoros együttműködésben az adott tagállammal. Ha egy tagállam javaslatot nyújt be ennek a rendeletnek az érvénytelenítésére az EU Bíróságához, a Bizottság ilyen iránymutatást csak a Bíróság döntése után adhat ki.

·         Harmadszor pedig, mert a bevezetendő rendeletnek tiszteletben kell tartania a tagállamok nemzeti identitását,politikai alapjait és alkotmányos berendezkedését.

Az uniós források felhasználását feltételhez kötő rendeletet nem lehet majd felhasználni az európai közös élet alapvető kérdésében más nézeteket valló országok ellen, ezek közé biztosan beletartozik a kötelező migránskvóta – emelte ki Fico.

szlovákiának gratulálnia kellene magyarországnak és lengyelországnak, egyben köszönetet mondani, mivel ők a szlovákok érdekeit is védték.

A szlovák kormány azonban ahelyett, hogy megtartotta volna a már bizonyított V4 együttműködést, elárulta azt. Előnyben részesítette a hízelgést a nagy országoknak a politikák V4-es keretben történő fontos koordinációjánál, amely olyan előnyösnek bizonyult. 65 millió lakost a V4-es országokban nem olyan egyszerű figyelmen kívül hagyni. Fico szerint a szomszédok ilyen hátbatámadása példátlan, és katasztrofális következményekkel járhat Szlovákia számára a jövőben.

Origo

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Természeti csapások sújtják Dél-Olaszországot

Egy hónap után ismét kitört az Etna 2021. október 25.

Bajba kerülhet Európa: kevés a földgáz

Extrém hideg tél érkezhet az európai kontinensre. 2021. október 25.

Bombaciklon pusztított Kaliforniában

A vihar kidöntötte a fákat és az elektromos vezetékeket. A hatóságok evakuációs központokat hoztak létre. 2021. október 25.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!