2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Robbanások történtek vasárnap Srí Lankán

Három templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták nagy számban megfordulnak. 207 ember meghalt, további 450 pedig megsebesült, közülük legalább 35 külföldi - jelentette a helyi média.

  • Robbanások történtek vasárnap Srí Lankán

A támadásokat a fővárosban, Colombóban, illetve annak környékén lévő szállodáknál, templomoknál követték el,  a hotelek között belvárosi ötcsillagosok is vannak. A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt. Hat robbantás szinte egy időben történt, egy hetedik órákkal később. Öt támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában és a jelentős, Szent Antalról elnevezett katolikus templomban követték el őket. A két vidéki robbantás a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában történt.

Colombóban egy Szent Antalról elnevezett templomot ért támadás. A két vidéki: a fővárostól északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-temploma, a másik pedig a keleten lévő Batticsaola városban van. Legkevesebb 180 ember meghalt, további több mint 450-en pedig megsebesültek - jelentették különböző helyi források.

 A közösségi oldalakra felkerült egyik videó szerint az egyik templomban a tetőburkolatot is leszakította a robbanás.

Az első hírek két templom és két szálloda elleni támadásról szóltak. A detonációk egyszerre, helyi idő szerint 8:45-kor történtek, amikor a templomokban húsvét vasárnapi szentmisét tartottak.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként. A 20 milliós lélekszámú Srí Lanka lakosainak közel 10%-a katolikus vallású, de vélhetően több külföldi hívő is volt a templomokban, akik a szigeten töltik a húsvéti szabadságukat. Külföldi áldozatokról vagy sérültekről nem érkezett információ. A pénzügyminiszter, Mangala Samaraweera Twitter posztjában azt írta, hogy

a támadások jól összehangolt gyilkossági kísérlet, súlyos testi sértés és az anarchia megalkotása volt.

Hozzátette, hogy sok ártatlan embert öltek most meg.
Egy másik miniszter, Harsha de Silva pedig szörnyű jelenetként írta le a Szent Antal szentélyben látottakat. Azt írja, sok testrészt látott egészben.

Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel - közölte a szálló egyik tisztségviselője. A pokolgépet az étteremben helyezték el. A másik három fővárosi szálloda a Shangri-La Colombo, a Kingsbury és egy szálloda Dehivela peremkerületben. Az egyelőre nem világos, hogy a szállodai merényletekben hányan haltak meg összesen, Dehiveléban az első jelentések szerint ketten.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként. Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát. Aljas támadásnak nevezte a merényleteket. Maitripala Sziriszena államfő is hangot adott megdöbbenésének. Külföldről is sorra érkeztek a vezetői részvétnyilvánítások és a robbantásokat elítélő nyilatkozatok, valamint a segítségnyújtásra vonatkozó felajánlások.

A merényletek hatására minden húsvéti szertartást töröltek az országban

- jelentette be a Srí Lanka-i katolikus érsekség. Az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy tíz nappal ezelőtt egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandál tetteivel az országban.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. Mintegy kétszáz különböző kis keresztény közösség van még az országban, amelyeket összefog egy ökumenikus szervezet (NCEASL). A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak. Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki: a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt.

A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak feszültségek és kisebb atrocitások. A keresztények panaszkodnak arra, hogy egyes szélsőséges buddhista szerzetesek az utóbbi években megpróbálták megfélemlíteni őket. Tavaly 86 olyan esetet számoltak össze, amelyben a keresztényeket hátrányosan megkülönböztették, fenyegették vagy erőszakot követtek el ellenük. De volt tavaly összetűzés a buddhista szingalézek és muzulmánok között is, mert egyes szélsőséges buddhisták azzal vádolják a muszlimokat, hogy az iszlám hitre akarják kényszeríteni a buddhistákat.

 Újabb két robbantás Srí Lankán

Újabb robbantás történt egy hotelnél a BBC információi szerint Dehiwalában, Colombo egyik kerületében, egy állatkerttel szemben. Két ember meghalt, a BBC szerint két rendőr, a sérülteket kórházba viszik. A biztonsági szolgálat ellepte a környéket, lezárták a területet. Ez a reggeli robbantásokkal együtt már a hetedik volt.

Videó a hetedik robbantás helyszínéről:

Nem sokkal később a nyolcadik robbantás is bekövetkezett, Colombo Dematagoda kerületében.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium elítéli a Srí Lanka-i támadásokat

A KKM közleményében azt írták: a tárca megdöbbenéssel értesült a húsvétvasárnapi merényletekről, az iszonyú támadásokat a leghatározottabban elítéli.

Több robbanás szándékosan a húsvétot templomban ünneplő keresztény közösséget célozta, ami elmondhatatlanul aljas cselekedet – tette hozzá a minisztérium.

A KKM kapcsolatban van a hatóságokkal, jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak.

"Legmélyebb együttérzésünkről biztosítjuk az áldozatok családjait és a sérülteket"

– áll a KKM közleményében.

Három katolikus templomot és három szállodát ért szinte egyidejű robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán. Az eddigi információk szerint több mint százötven ember meghalt, több mint négyszázan pedig megsebesültek.

 

Kijárási tilalmat rendeltek el

Az ország kormánya pedig kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését, de ezekkel kapcsolatban egyelőre csak kevés részletet lehet tudni - jelentették hírügynökségek.

A kijárási tilalom helyi idő szerint este 18 (közép-európai idő szerint 14.30) órától 12 óra időtartamra lép életbe - jelentette be a védelmi minisztérium.

Szijjártó: A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

A miniszter hangsúlyozta: mélységesen elítélik ezt a támadást, amely ismét bebizonyította, hogy a terrorszervezetek támadásainak kiemelt célpontjává váltak a hívők közösségei, ezen belül is elsősorban a keresztények. A terroristák ezúttal misék alatt támadtak a hívekre, ami rendkívül gátlástalan cselekedet - fűzte hozzá. Szijjártó Péter együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait.

Elmondta, hogy a merényletben esetleg érintett magyar állampolgárok számára vészhelyzeti telefonvonalat létesítettek, amelynek száma a konzuli szolgálat honlapján megtalálható. A magyar hatóságok hét, Srí Lankán tartózkodó regisztrált magyar állampolgárról tudnak, nekik nem esett bajuk. A miniszter azt kéri a térségbe utazóktól, hogy regisztráljanak a konzulátusi szolgálat honlapján, adják meg a tartózkodási helyüket, hogy baj esetén minél hamarabb segítséget kaphassanak a magyar hatóságoktól.

Húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán 8 robbantásos merénylet történt, ezek közül három keresztény templomban, négy pedig szállodában. A jelenlegi adatok szerint több mint 200 halálos áldozata és félezer sérültje van a támadássorozatnak. A Srí Lanka-i kormány országos kijárási tilalmat rendelt el vasárnap kora estétől hétfő reggelig.

Srí Lanka-i terror: a Miniszterelnökség közleménye

Mély megrendüléssel és őszinte megdöbbenéssel értesültem a keresztényeket ért újabb terrortámadásról, amelyet Sri Lankán követtek el gyáva és aljas támadók három templomban. A húsvétvasárnapi misén résztvevő hívek között és három szállodában robbantottak bombát, kihasználva Krisztus feltámadásának ünnepét. A merényletekben eddig több mint kétszáz ember veszítette életét és több százan sérültek meg. Nem tudni milyen sebeket okozott ez az aljas tett a lelkekben, a másfél milliós sri lankai keresztény közösség lelkében. Szeretném együttérzésemet kifejezni az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek.

Elfogadhatatlan, hogy miközben a keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja, és a keresztényüldözés évente több mint négyezer halálos áldozatot követel, a nemzetközi szervezetek és az emberi jogi fórumok némán és cinkosan hallgatnak erről a tényről. Mint ismert, az Orbán-kormány 2016-tól elsőként indított kormányzati programot az üldözött keresztények megsegítésére. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program végrehajtásáért felelős államtitkárság vizsgálja a sri lankai keresztények számára történő segítségnyújtás lehetőségét. Adta ki közleményét Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

(Origo, 888.hu)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!