2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Külföld

Rivlin: A lengyel nemzet a második világháború áldozata

Izrael népe emlékezetben tartja, hogy a lengyel nemzet a második világháború áldozata - jelentette ki Reuven Rivlin izraeli elnök hétfőn a dél-lengyelországi Oswiecimben, ahol az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján rendezett megemlékezés előtt Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt.

  • Rivlin: A lengyel nemzet a második világháború áldozata

Rivlin utalt arra, hogy a lengyel elnök nem vett részt a múlt heti jeruzsálemi Holokauszt Világfórumon, Vlagyimir Putyin orosz elnök ott vállalt szerepe, az általa képviselt történelemértelmezés miatt.

Az izraeli elnök hangsúlyozta: a holokauszt áldozatainak emléknapján "semmi nem helyettesítheti a megemlékezést Auschwitz helyszínén".

Leszögezte: a zsidók emlékezetükben tartják, hogy a lengyelek a második világháború áldozatai, hogy csaknem hétezer lengyel zsidómentő kapta meg a Világ Igaza címet, és tudják azt is, hogy a holokausztért a németek viselik a teljes felelősséget.

Rivlin emlékeztetett azonban azokra az esetekre is, amikor egyes lengyelek a nácikat segítették. "Ma kezet akarunk nyújtani a lengyel nemzetnek, és arra kérni, hogy térjünk vissza a közös útra" - fogalmazott az izraeli elnök, hozzátéve: míg a közös múlt megítélése a történészekre tartozik, a politikusok a jövőért felelősek.

Közös kötelességnek nevezte az Európa- és világszerte terjedő antiszemitizmus, rasszizmus elleni harcot, és jeruzsálemi látogatásra hívta meg Andrzej Dudát.

Andrzej Duda elmondta: az izraeli elnökkel megvitatta távolmaradását a múlt heti jeruzsálemi megemlékezésektől. Reményének adott hangot, hogy "az összes félreértés tisztázódott, nem lesz több történelemhamisítási próba". Sajnálatosnak találta, hogy a Putyinhoz közel álló Mose Kantor alapítványa, amely a Holokauszt Világfórumot szervezte, "teljesen mellőzte a lengyelek szerepét" a hitleri Németország elleni harcban a szövetségesek oldalán.

Megköszönte Rivlin jelenlétét az auschwitzi megemlékezésen, amely - mint mondta - látható jele "az embertelen bánásmóddal (..), a faji gyűlölettel, az antiszemitizmussal szembeni ellenállásnak".

Kiemelte emellett a mintegy 200 túlélő részvételét. Ez szerinte "az igazság melletti és a megsemmisítés borzalmairól valló tanúságtételt, nagy figyelmeztetést" jelent a világ számára.

A megemlékezéseket hétfő délután tartják a volt auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs és megsemmisítő tábor főkapuja előtt felállított speciális sátorban. Duda közlése szerint a megemlékezésre több mint 60 ország magas rangú küldöttségei érkeztek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!