2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Riválisával léphet koalícióra az izraeli miniszterelnök

Legnagyobb riválisával lépne nagykoalícióra Benjamin Netanjahu. A kormányzó jobboldali Likud pártnak nem sikerült elegendő többséget szereznie az előrehozott izraeli választásokon, a miniszterelnök ezért egységkormány megalakítására tett javaslatot az ellenzéki Kék-Fehér párt elnökének.

  • Riválisával léphet koalícióra az izraeli miniszterelnök

Idén már másodjára járultak az urnák elé az izraeliek, miután az áprilisi választások után megfelelő támogatottság híján a parlament feloszlatta magát. A szavazatok 92 százalékos feldolgozottságánál már egyértelmű volt, hogy a mostani választásokon sem sikerült senkinek számottevő többséget szereznie.

Benjamin Netanjahu Likud pártjával együtt a jobboldali blokk 56, a Beni Ganz vezette Kék-Fehér uniópártot magába foglaló baloldal pedig összesen 55 mandátumhoz jutott, a kormányalakításhoz azonban 61 képviselői helyre van szükség a 120 fős kneszetben.

A patthelyzetet a kormánykoalícióból kilépett Avigdor Lieberman pártja dönthetné el, a politikus azonban kijelentette: egységkormányt akar mindhárom résztvevővel. Netanjahu, aki továbbra is hatalmon maradna az immár rekordot jelentő ötödik ciklusára, kijelentette: még a csütörtöki nap folyamán tárgyalásokba kezd riválisával.

„Benny Gantzhoz, a knesszet tagjához intézem szavaim: Benny, széles egységkormányt kell létrehoznunk, lehetőleg még ma. A nemzet mindkettőnktől elvárja, hogy felelősségteljesen viselkedjünk, és együttműködjünk. Ezért, Benny, találkozzunk még a mai nap folyamán, hogy kidolgozhassuk a továbbiakat. Nem szabad, és nincs is szükség egy harmadik választások kiírására, én ezt mindenképp ellenzem”

– üzente az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu, aki szerdán már bejelentette, hogy szövetséget kötött a jobboldali és az ultraortodox vallásos pártokkal.

Benny Ganz egyik legfőbb kampányígérete ugyanakkor az volt, hogy nem lép be olyan kormányba, amelyet Netanjahu vezet. A centrista Kék-fehér párt vezetője elsősorban a miniszterelnök körüli korrupciós vádak tisztázását akarja. Harmadik választást ugyanakkor ő sem szeretne.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!