2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Rijád minden szankciót megtorol

  • Rijád minden szankciót megtorol

Szaúd-Arábia kemény válaszcsapással fenyeget arra az esetre, ha büntetőintézkedéseket hoznak ellene Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró eltűnése miatt – jelentette vasárnap a közel-keleti ország hivatalos hírügynöksége.

„A királyság még komolyabb intézkedésekkel válaszol, ha valamiféle szankciókkal sújtják. Teljes mértékben visszautasítja a fenyegetéseket és próbálkozásokat, hogy megingassák, gazdasági szankciókkal sújtsák, politikai nyomás alá helyezzék, vagy megismételjék róla a hamis állításokat” – mondta egy névtelenséget kérő kormányzati forrás az SPA hírügynökségnek.

Donald Trump amerikai elnök egy televíziós interjúban szombaton kijelentette, hogy az Egyesült Államok szigorúan megtorolná, ha kiderülne, hogy a szaúdi vezetés áll Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró eltűnése mögött.

Az ellenzéki hírlapírónak az után veszett nyoma, hogy október 2-án bement hazájának isztambuli konzulátusára, hogy közelgő esküvőjéhez beszerezze a szükséges hivatalos dokumentumokat.

A The Washington Post című amerikai napilap - amelynek a szaúdi újságíró is munkatársa volt – csütörtökön internetes oldalán azt közölte, hogy a tudomására jutott hang- és videofelvételek szerint Hasogdzsit meggyilkolták a képviselet épületében. Rijád ezt tagadja, és azt állítja, hogy az újságíró szabadon távozott a konzulátusról.

A szaúdi uralkodócsalád egyik befolyásos tagja, Háled el-Fejszál herceg, Mekka kormányzója Törökországba utazott, és találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel az eltűnés ügyében - közölte pénteken két bennfentes forrás is, részletek ismertetése nélkül.

A szaúdi tőzsdeindex az amerikai szankciók kilátásba helyezésének hatására hét százalékot esett, ami a legnagyobb csökkenés 2014, az olajárak beomlása óta.

Vasárnap brit–francia–német külügyminiszteri felhívást tettek közzé azzal a céllal, hogy „szavahihető módon” vizsgálják ki az ügyet. Az incidenst „a lehető legnagyobb komolysággal” kell kezelni, és „meg kell állapítani az igazságot arról, hogy mi történt, meg kell találni és el kell számoltatni a felelősöket” – hangzik a Londonban kiadott közös közlemény.

„Támogatjuk a közös szaúdi-török erőfeszítéseket ebben az értelemben, és elvárjuk a szaúd-arábiai kormányzattól a teljes és részletes választ. Ezt az üzenetet közvetlenül a szaúdi hatóságokhoz intézzük” – írta Jeremy Hunt brit, Jean-Yves Le Drian francia és Heiko Maas német külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!