2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Külföld

Retteghetnek a kávésok

A világ egyik legnépszerűbb italát is veszélyezteti a globális felmelegedés. Egy brit tanulmány szerint a világ kávéfajtáinak mindössze fele éli túl a klímaváltozás viszontagságait. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy nemcsak egy luxuscikk eltűnéséről van szó, hanem egész országok gazdasági helyzete is súlyos károkat szenvedhet el.

  • Retteghetnek a kávésok

A világon megtalálható kávéfajták fele a kipusztulás szélén áll – figyelmeztetnek brit botanikusok egy tanulmányban. Az előrejelzés szerint az olyan népszerű és gyakori fajták, mint az Arabica és a Robusta is ezek közé esik. A legnagyobb veszélyt a globális felmelegedés jelenti.

„A klímaváltozás a leginkább aggasztó probléma, mert azok a fajok, amiket itt termesztünk, csak nagyon szűk területen nőnek. Ez azt jelenti, hogy amint a klíma változik, ahogy a hőmérséklet emelkedik és csökken a csapadék, egyre inkább eltűnik a kávétermesztésre alkalmas terület. Ez egyben a vad fajokra is vonatkozik, amik Afrikában és Madagaszkáron, vagy a világ más területein nőnek az erdős vidékeken, ezeket mind érinti a változás” –  közölte Aaron Davis kávészakértő botanikus, a tanulmány szerzője.

A klíma mellett a másik nagy veszélyforrás az erdős területek irtása. A tanulmány hangsúlyozza, hogy nemcsak biológiai válsághelyzetről van szó, de gazdasági nehézségek is várhatók. „Lehetne azt mondani, hogy na, és akkor? Hiszen ez csak egy ital. Viszont egy nagyon fontos ital, különösen a termesztő országoknak. Sok olyan állam van, amik függenek a kávétól, meghatározó az export tekintetében. A világon úgy 100 millió ember termeszt kávét az ültetvényein” – tette hozzá a szakértő.

Ezen szempontok alapján például Etiópia kifejezetten nehéz időszak elé néz. Az ország Afrika legnagyobb kávéexportőre, egyben az Arabica fajta természetes lelőhelye. Mintegy 15 millió embernek ad munkát a kávés iparág, az éves kivitel értéke pedig meghaladja az egymilliárd dollárt. A klímaváltozás előrejelzései szerint azonban 2080-ra az ültetvények 80%-a eltűnhet. A kutatók ezért most olyan új fajták nemesítésén is dolgoznak, amik jobban alkalmazkodnak a megváltozott klímához, az egyik legígéretesebbnek egy sierra leone-i fajta bizonyult, ami olyan meleg éghajlaton is jól megterem, ahol az Arabica például már nem.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!