2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

Részlegesen megnyitották Vuhant, ahol a koronavírus-járvány kitört

2020. március 28., szombat 14:15

Több, mint két hónap teljes karantén után részlegesen megnyitották a hatóságok a koronavírus-járvány kiindulópontját, Vuhan városát. Aki a városon kívülről be akar lépni azt beengedik, azonban a metropoliszt elhagyni még mindig nem lehet.

Rendőrök és egészségügyi szakemberek fogadták a városba érkezőket az egyik vuhani vasútállomáson. Nem csak a vasút, a metróvonalak közül is egyre több üzemel újra, az utcákon pedig megindult a forgalom. A 11 millliós Vuhant január közepén vágták el a külvilágtól, miután a városban és környékén mintegy 50 ezer koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a hatóságok. Az érkezők közül sokan Kína más részein dolgoztak, vagy tanultak éppen, amikor a hatóságok elrendelték a teljes zárlatot. Így az érkezők többsége már hónapok óta nem láthatta szeretteit.

"Nagyon örülök, hogy láthatom a családomat. Ahogy anyukám mondta, meg akarjuk ölelni egymást, de olyan idők járnak, hogy nem tehetünk effélét. Bár a kínai járványügyi helyzet javult, de nem mondhatjuk, hogy a problémát alapjaiban megoldottuk"

- mondta egy Vuhanba érkező diák, aki már három hónapja nem találkozhatott családjával.

A fertőzés az elsődleges vizsgálatok szerint az egyik vuhani piacról indult ki, majd terjedt el Hupej tartományban - feltehetően egy olyan állat elfogyasztása után, amelyik fertőzött volt. A vuhaniak most attól tartanak, hogy a Kína más részein élők gyanakodva néznek majd rájuk.

"Régen nem láttam a várost. A tartományon kívül gyanakodva néznek ránk, ez egyfajta diszkrimináció. Remélem, hogy nem úgy kezelnek minket, mintha vírushordozók lennénk!"

- panaszkodott egy nő, aki a kínai holdújév óta nem léphetett be Vuhanba.

Vuhanból március 23-án jelentettek utoljára új koronavírusos megbetegedést, az új fertőzések száma az utóbbi két hétben meredeken csökkent. Szakértők azonban a fertőzés második hullámára számítanak augusztusban.

HírTV